Vanaf 2021-2022 verplicht winterbanden in Frankrijk

Al 2019 lag het wetsvoorstel klaar, maar de Franse staat, in de ban van de gele hesjes durfde het niet aan. Maar vanaf volgend seizoen, winter 2021-2022, zullen winterbanden in de berggebieden van Frankrijk verplicht zijn tussen 1 november en 31 maart. Dit laat de staatssecretaris van plattelandsaangelegenheden (ruralité) Joel Giraud weten. Joel Giraud heeft zich al jaren als senaatslid ingezet voor het verplicht stellen van winterbanden. De roep van de locals uit berggebieden werd steeds harder. Men was het namelijk zat om in de vakantieperiodes na elke sneeuwval vast te staan in lange files.

Uitgesteld uit angst voor gele hesjes

Het nieuwe decreet is gebaseerd op artikel 27 van de wet op de modernisering, ontwikkeling en bescherming van de berggebieden van 28 december 2016. Maar de toepassing ervan heeft enige tijd geduurd tot het grote ongenoegen van de lokale bergbewoners. In 2019 was het decreet eindelijk klaar, maar werd het op het laatste moment teruggetrokken. Want de regering vreesde gele hesjes en de woede van de transporteurs.

Kettingen ook toegestaan

Het decreet zal vanaf 1 november 2021 in werking treden. De prefecten van de 48 departementen in de bergen zullen een lijst moeten vaststellen van de gemeenten waar de winterbanden verplicht zullen zijn. Waarschijnlijk zullen (logischerwijze) alle skigebieden onder deze verplichting gaan vallen. Er zit wel een addertje onder het gras want de maatregel verplicht het hebben van ‘antislipvoorzieningen’ (kettingen of winterbanden). Voor lichte voertuigen en bedrijfsvoertuigen zou het verplicht zijn om vier winterbanden te hebben of kettingen om de aangedreven wielen te hebben. Dus je kunt nog steeds met zomerbanden naar de Alpen vertrekken als je kettingen meehebt. Maar: “Het zal de veiligheid van de weggebruikers garanderen en opstoppingen als gevolg van verkeersproblemen verlichten”, aldus de staatssecretaris voor Plattelandsaangelegenheden.

Minder files?

Voor veel Nederlanders en Belgen die richting de sneeuw vertrekken zal dit weinig uitmaken. Omdat er soms lokaal al verordeningen gelden welke winterbanden en/of kettingen verplichten. Bijna alle Nederlandse en Belgische wintersporters rijden al met winterbanden. Het is in ieder geval te hopen dat de files naar de skigebieden minder worden als deze regelgeving in werking treedt.

Bron: wintersport.nl