skiën in Italië: 8 goede redenen voor een wintersport in Italië

8 tips voor een skireis in Italië

In Noord-italië is de skisport net zoals in alle andere Alpenlanden alomtegenwoordig. Met uitzicht over de wildromantische bergwereld van de Dolomieten en de Ortlergroep en de smaak van goede wijn en Zuid-Tiroolse spek genieten wintersporters hier van het dolce vita in de sneeuw, meestal onder een stralende zon. Wij geven 8 tips voor een skireis in Italië.

Het herkenningspunt van de Dolomieten: de Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo).

1. Het natuurparadijs: Ortlergebied

Uitgerekend de hoogste top van Zuid-Tirol behoort niet tot de Dolomieten. De “Koning” Ortler (3.905 m) hoort bij de Ortlergroep en steekt uit boven de vakantieregio van het Ortlergebied. Rond deze opvallende berg liggen verschillende populaire vakantiebestemmingen zoals Trafoi, Stelvio en Sulden. Ze bevinden zich allemaal op grote hoogte en zijn daardoor bijzonder sneeuwzeker. Met de auto is het gebied enkel bereikbaar via talloze haarspeldbochten, wat bewijst hoe hoog en afgelegen deze natuurlijke parel wel is. Vanuit Sulden kun je met de Rosim-kabelbaan directamente op de Ortler-Ronda die dankzij de verbinding doorlopend gebruikt kan worden.

Het skigebied Sulden met ongeveer 40 km piste ligt in het Nationale Park Stilfserjoch, een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa. De natuur hier is met hoekige rotsformaties, watervallen en natuurlijk een panoramisch uitzicht op verschillende toppen boven de 4.000 m gewoonweg adembenemend. Bovendien is op de Stilfser gletsjer zelfs in de zomermaanden skigenot mogelijk. Sulden is ook bekend als de tweede thuis van de extreme bergbeklimmer Reinhold Messner, die hier zijn jaks laat grazen. Een cultureel hoogtepunt in de regio is het Messner Mountain Museum Ortles, een van de vijf musea die de Alpinist openhoudt.

2. De familietip: Seiser Alm

Vooral voor families is een skireis in Italië absoluut de moeite. Ten noordoosten van Bozen, aan de toegangspoorten van de Dolomieten, ligt een van de meest geliefde familieskigebieden van Italië: de Seiser Alm. Alleen al het landschap van de grootste Alpenweide van Europa is uniek. Het hoge plateau strekt zich uit over 57 km² van Schlern tot Gröden. Families met kinderen kunnen zich uitleven op 60 km piste en dat bijzonder veilig door de liften met kinderbeveiliging en de goed geprepareerde pistes. Bijna legendarisch is hier ook het reuzachtige snowpark met om en bij de 70 obstakels.

Andere familievriendelijke skigebieden in Zuid-Tirol zijn het kindervriendelijke Tauferer Ahrntal met meer dan 60 kilometer piste, Plose/Brixen met 43 kilometer piste en natuurlijk de Kronplatz met 116 pistekilometers. Deze laatste is boven op het plateau vrij vlak en daar is skiën erg gemakkelijk. Met bijna 30 km zwarte pistes is de Kronplatz echter ook aan te bevelen voor gevorderde skiërs. Direct in het dal ernaast liggen de gezinsvriendelijke gebieden Speikboden (37 kilometer piste) en Klausberg (25 kilometer piste).

3. De geheime tip: Schnalsdal

Het Schnalsdal is voorlopig nog een geheime tip en daaromook bijzonder rustig. Op de 35 kilometer piste kunnen beginners heel goed oefenen, er is een snowpark voor freestylers en een nachtelijke afdaling voor ongeremd skigenot is mogelijke tot ’s avonds laat. Met nog meer zwarte dan blauwe pistes is het Schnalsdal bovendien alles behalve saai. Vooral de dalafdaling naar Kurzras is nogal een uitdaging.

Bergpanorama rond het Schnalstal met focus op het Begrhotel Grawand.

4. Het indrukwekkende Hochpusterdal

het Hochpustertal geldt als erg familievriendelijk en gevarieerd. Aan de Italiaanse kant hebben nog niet heel lang geleden twee kabelbanen het gebied van de Sextner Dolomieten uitgebreid. De skigebieden Helm en Rotwand werden door de gondelbanen “Drei Zinnen” en “Stiergarten” verbonden en brengen de skiërs naar de Stiergarten. Dit deel van het skigebied rond de dorpen Vierschach, Moos en Sexten biedt 46 kilomter pistes. Met de skibus bereik je daarnaast de gebieden Padola, Haunold, Toblach en Prags, die ook bij de Sextner Dolomieten horen.

Carving-fun in het Hochpustertal.

5. Het sneeuwrijke Trentino

Trentino vormt samen met Zuid-Tirol de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol. Bekend voor zijn kostelijke schuimwijn en sneeuwrijke skigebieden, Trentino is geliefd door zij die genieten van cultuur, gastronomie en skisport.

Skiën is hier bijvoorbeeld aangeraden in Val di Fassa. Val di Fassa biedt een mooi uitzicht op Rotwand, Sellastock, Rosengarten en de “koningin van de Dolomieten”, de Marmolada. In het grootste dorp Canazei bevindt zich de Canazei-Mamolata skischool, de oudste skischool van Italië. Kinderen en hun ouders, maar ook skicracks skiën over 34 overzichtelijke, overwegend middelzware pistenkilometers met een toverachtig panorama. Voor beginners zijn ook Campitello (15 km piste) of Moena (24 km piste) erg geschikt.

6. Het prachtige Val di Fiemme

Aan de Val di Fassa grenst de Val di Fiemme, waar enkele erg bekende wintersportcentra liggen. Noemenswaardig is hier vooral het skicentrum Latemar. Het grootste skigebied van Val di Fiemme omvat de dorpen Obereggen, Pampeago en Predazzo en heeft op de 48 km aan pistes verschillende hoogtepunten zoals de zwarte piste Pala di Santa met een hellingsgraad van 58%. In het skigebied Adamello Ski wachten 100 kilometer piste, waarvan enkele boven de Tonale, op de Presena gletsjer liggen, op bijna 3.000 m hoogte.

Uitzicht op het skigbied Adamello Ski.

7. Het filmachtige Venetië

Een verder skicentrum dat grenst aan Trentino-Zuid-Tirol is Venetië. De voornaamste plaats in deze regio is het mondaine Cortina d’Ampezzo. Hier vormen elegantie, luxe en traditie een exclusieve mix. Cortina d’Ampezzo is het enige Italiaanse dorp dat deel uitmaakt van de vereniging “Best of the Alps” dat de edelste plaatsen van de Alpen verenigt.

De plaats zou overigens niet alleen onder skiërs, maar ook onder cineasten een begrip zijn. Het mooie berglandschap deed al dienst als decor voor verschillende Hollywoodfilms zoals “James Bond 007”, de “Pink Panther” en “Cliffhanger”. Midden in de Dolomieten rond Ampezzo ligt het met 120 km piste erg grote skigebied dat ook tot het Dolomiti Superskigebied hoort. Aan de Venetiaanse kant van het gebied en direct bij de Sella Ronda bevindt zich ook het skigebied Arabba. Dat omvat 63 km piste in de nabijheid van de majestueuze Marmolada.

8. Het belastingvrije Livigno

Niet ver van de Zwitserse grens, tussen Engadin en Alta Valtellina ligt in Lombardije het schilderachtige Livigno. Het mooie dorp dat op een aanzienlijke hoogte van 1.816 m ligt, bevindt zich in een heel andere hoek dan de bovengenoemde skigebieden, maar is daarom niet minderwaardig en is de reis zeker waard.

Livigno staat onder andere bekend als winkelparadijs, omdat de stad een belastingvrije zone is. In de ongeveer 120 edele boetiekjes en winkels is alles te vinden wat een shoppershart begeert. Het omliggende skigebied boven de Lago di Livigno lokt met zijn 115 km piste heel wat wintersporters.

Zin gekregen om te skiën in Italië?

Leave a Reply