Leuk weetje over de DIRNDL

De Dirndl is net als de Lederhosen traditionele klederdracht in delen van de Alpen. In het skigebied zie je de dames dan ook regelmatig in de outfit voorbij komen. Maar wisten jullie dat de strik van het Dirndl een betekenis heeft? Deze strik zegt namelijk wel het een en ander over een vrouw. 

Je zou het niet zo snel bedenken maar de manier waarop je de strik van je Dirndl schort draagt, verteld dus veel over je relatiestatus. Draag je de lus links, rechts, in het midden of achter? Na het lezen van de regels denk je wel even na voordat je je Dirndl strikt.

Dirndl strik

Als je een echte wintersportfan bent, dan kleed je jezelf regelmatig in traditionele Oostenrijkse kleding. Met carnaval bijvoorbeeld: Dirndl aan en gaan. De kans is groot dat je niet nadenkt bij het strikken van je schort, maar misschien moet je dat wel doen. Je wilt toch niet verkeerd overkomen? Om het je tijdens zo’n situatie, makkelijker te maken en misverstanden te voorkomen, hebben we de betekenissen even op een rijtje.

  • Lus links: Zit de strik van de schort links dan is de dame Ledig: “Noch zu haben”.
    Dit is het teken voor de man om je te benaderen. De lus links betekent namelijk dat je vrijgezel bent. Heb je dus zin in een gezellig babbeltje met de mannen, strik links.
  • Lus recht: links of rechts is een klein verschil, maar je moet je zeker niet vergissen. Is de strik rechts dan is de dame “vergeben” dus verloofd of getrouwd.  Best een afgang dus als je denkt even te flirten en haar man staat ineens naast je. Dat terwijl je het zo makkelijk af kon lezen aan hoe de lus geknoopt is.
  • Lus midden voor: Zit de strik in het midden dan is ze maagd.
  • Lus achter: Deze manier van strikken zegt misschien iets over de relationele status.
    Wanneer een dame de strik achter draagt, is ze weduwe of kelnerin. Zeker weten doe je niet dus misschien handig om geen misplaatste opmerkingen te maken.

Nederland

Wanneer je in Nederland een leuk thema feestje hebt, zullen deze regels niet zo zwaar wegen. Ben je nou in Oostenrijk, Zwitserland of een ander land waar de Dirndl traditie is, denk dan wel even goed na voordat je een move maakt.

De Dirndl bestaat uit een kort wit bloesje, daarover een soort jurk met een lijfje en een schort.

Dirndl

 

 

 

Bron: Haus Walser Berge

Leave a Reply