Skihelmen minder effect door gevaarlijkere sneeuwsporten

Volgens een Noorse studie brengen skihelmen het aantal gevallen van hoofdletsel niet meer zodanig naar beneden zoals dat eerder het geval was. Een mogelijk oorzaak daarvoor is dat sneeuwsporten gevaarlijker zijn geworden. Elk jaar weer stappen honderden miljoenen mensen wereldwijd op de latten of op een snowboard om de mooiste weken van hun leven te beleven. 

De sneeuwsporten worden alsmaar populairder, maar brengen ook een relatief groot risico met zich mee. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen en is het in sommige gevallen soms verplicht om een helm te dragen.


Minder beschermend effect

Tussen 2002 en 2011 steeg het gebruik van helmen van 24 procent tot 77 procent. Om het beschermende effect van helmen te onderzoek verzamelde een Noors onderzoeksteam data over ongelukken in de grootste Noorse skigebieden. Daaruit blijkt dat het beschermende effect van helmen minder groot is dan verwacht. In 2002 verminderde het dragen van een helm het risico op hoofdletsel nog met 55 procent, maar in 2010 was dat nog maar met 21 procent. In 2011 was het verschil tussen skiërs met en zonder helm zelfs te verwaarlozen.

Het dragen van een skihelm bood in 2011 nog wel meer bescherming tegen ernstig hoofdletsel, dus de uitkomst van het onderzoek betekent zeker niet dat je geen helm meer hoeft te dragen. In 2002 zorgde het dragen van een helm ervoor dat skiërs 56 procent minder risico liepen op ernstig hoofdletsel. Dat getal was in 2011 een stuk lager, maar lag nog steeds 33 procent. Wat opvalt is dat skiër die werden gekwalificeerd als ‘expert’ en ‘goed’ 38 procent meer kans hadden om ernstig hoofdletsel op te lopen dan beginnende en gemiddelde skiërs.

Gevaarlijke sneeuwsporten

Een verklaring voor het afnemende beschermende effect van helmen zou volgens de studie te vinden zijn in de aard van de sneeuwsporten. De nieuwe type ski’s ‘openen nieuwe mogelijkheden voor acrobatische skibewegingen’ en er worden steeds meer funparken gebouwd ‘met hoge schansen en andere obstakels die vragen opwekken over de mogelijkheid … tot ernstige crashes’. Daarnaast wordt ook off-piste terrein steeds aantrekkelijker. En als de limieten van een skiër worden opgezocht gaat dat gepaard met een verhoogd risico op een blessure. Skihelmen kunnen namelijk een ongeluk niet voorkomen, alleen de ernst van de blessure verminderen.

Ben je zelf geen helmdrager? Bekijk dan de video in het onderstaande artikel. Misschien besef je dan waarom het dragen van een helm wel eens slim zou kunnen zijn.