Nationale skitest 2018/2019

Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe ski’s mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen. In totaal hebben we meer dan zeventig ski’s getest, met als doel je zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. Skiën is tegenwoordig echter zo divers, met het racen op de piste aan de ene kant en het backcountry skiën aan de andere kant, dat dit erg moeilijk in één test te behappen is. Daarom splitsen we de nationale skitest op in twee onderdelen: piste en off-piste waarvan we de testresultaten één voor één online plaatsen in de aanloop van het winterseizoen.

Nationale skitest piste

De nationale skitest piste, die in het Franse Val Thorens plaatsvond, bestond uit vijf unisex categorieën: comfort ski’s, high-end ski’s, allmountain ski’s en pisteracers. We zetten ze hieronder op een rij.

Comfort ski’s

Dit zijn gunstig geprijsde ski’s waarbij het vakantiegevoel voorop staat. Ze draaien makkelijk en helpen je comfortabel de berg af. Je kunt er prima mee carven maar dat hoeft niet, en ze zijn stabiel maar niet gemaakt voor topsnelheden. Wij denken dat de meerderheid van de Nederlandse skiërs binnen de comfortski’s een goede ski kan vinden.

High-end ski’s

Dit type ski is aan de prijzige kant want er wordt gebruik gemaakt van de beste constructies en materialen en een stevige binding. Soms zijn de ski’s voorzien van extra dempingselementen. Hoogwaardig knallen dus, maar wel op de piste!

Allmountain ski’s

Allmountainski’s hebben veel float en vaak een soepelere buiglijn. Ze zijn iets breder wat zorgt voor stabiliteit en dat maakt het makkelijk op oneffen pistes: denk aan sneeuwhopen, papsneeuw of omgeploegde verse sneeuw. Ze moeten echter ook goed presteren buiten de piste. Deze ski’s worden voor verschillende niveaus gemaakt: van beginnende terreinskiërs tot en met de ervaren poedersnuiver.

Pisterace ski’s

Dit zijn de carvespecialisten onder de ski’s! Ideaal voor sportieve skiërs die van snelheid houden, graag carven op de piste met als sterk punt de (middel)lange bochten. Dus geen echte wedstrijdski, maar wel iets dat daaraan doet denken. Raspaardjes die wat kosten, maar ook veel kunnen.

Nationale skitest off-piste

De nationale skitest off-piste, die werd gehouden in het Oostenrijkse Gastein, bestond uit twee unisex categorieën: freeride en lichtgewicht.

Freeride ski’s

Deze ski’s zijn voor mensen die veel en graag in het terrein skiën, maar wel een veelzijdige ski zoeken omdat ze weten dat ze ook pistes tegen zullen komen. Omdat de ski’s breed en vrij lang zijn zit er veel materiaal in en zijn het in het algemeen zware ski’s. Daar komt nog bij dat er robuuste bindingen bij horen. De breedste modellen zijn ongeveer 135 millimeter onder de voet met incidentele uitschieters daarboven.

Lichtgewicht ski’s

Dit is een nieuw segment binnen de freeride ski’s. Lichtere ski’s zijn makkelijker te draaien en de lucht in te krijgen en sparen op die manier veel kracht tijdens het toeren. Dat kan enorm veel energie schelen, zeker op lange freeride afdalingen.

Bron: Wintersport.nl
Leave a Reply