Wat voor type wintersporter ben jij?

Als wintersporter ben je ook consument. Je huurt, je koopt, je eet, je drinkt en je overnacht. Iedereen doet dat op zijn eigen manier; je kunt het zo gek maken als je wil. Wat voor soort consument ben jij?

Beslissingen achteraf goedpraten

De klassieke economen geloofden in de homo economicus, een mens die logisch denkt en op basis daarvan beslissingen neemt. En dat doen we natuurlijk ook, maar in het dagelijks leven zijn mensen irrationeel en vertrouwen ze net zoveel op hun gevoel als op verstand. Dan koop je toch die gave ski-jas terwijl je dat helemaal niet van plan was. Ik bedoel; ik haat shoppen, maar zelfs ik heb weleens in een skidorp in een opwelling een paar snowboots gekocht.

Nu had ik die ook echt nodig, althans daarvan had ik mezelf overtuigd. Een mooi voorbeeld van een ander economisch fenomeen: we praten onze beslissingen vaak achteraf goed. Dit zal vast voor ons allemaal gelden, maar er zijn grote verschillen in de manier waarop we op vakantie met geld omgaan. Die hebben uiteraard te maken met de diepte van de geldbuidel, maar ook met wat voor vakantievierder je bent. We zetten de verschillende “soorten” op een rij:

Royaal

Het kan je niet zoveel schelen wat je precies uitgeeft. Niet dat je nou per se een heel dikke portemonnee hebt, maar je bent op vakantie en dan ga je niet op de centen letten. Je boekt een mooi appartement en als dat gunstig ligt mag het best wat meer kosten. Als je ergens trek in hebt, neem je het en wat is er leuker dan een rondje geven aan je vrienden? Als je dochter helemaal verliefd is op een flitsende fleecetrui, dan koop je die toch voor haar? En als je tegen een paar mooie handschoenen aanloopt waar je al een tijdje naar zoekt, dan sla je je slag. Op vakantie doe je jezelf en anderen graag een plezier. Straks ben je weer thuis en dan ben je weer verstandig. “YOLO, nietwaar?

Bewust

Je vindt geld uitgeven voor iets moois geen probleem, maar je houdt wel je verstand erbij. Je zoekt net zo lang tot je de perfecte accommodatie hebt, mooi en gunstig gelegen maar met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als dat betekent dat je een stukje met de skibus moet dan is dat maar zo. Je hebt je goed georiënteerd op de prijzen van de skipas, zodat je de gunstigste combinatie te pakken hebt; je gaat niet uit de losse pols bij de kassa beslissen wat je nodig hebt als er voordelige gezinspassen zijn. En natuurlijk ga je twee keer lekker uit eten, maar de rest van de dagen kook je gewoon zelf. “Het kan wel op, al is het lekker”.

Zuinig

Je let heel goed op wat je uitgeeft. Niet dat je nou per se een lege portemonnee hebt, maar op vakantie probeert iedereen aan je te verdienen en dat ga je niet uit de hand laten lopen. Als je buiten het skidorp gaat zitten ben je veel goedkoper uit voor je accommodatie. Dan rij je toch even naar de lift? Je koopt een 5 uit 6 dagen liftpas; er is altijd wel een dag dat het slecht weer is of je geen zin hebt in de pistes. Dan ga je daar niet onnodig voor betalen. Je hebt veel etenswaren meegenomen van thuis en je kookt alle dagen zelf. Alleen het hoognodige koop je in de plaatselijke supermarkt met zijn veel te hoge prijzen. En je neemt bij slecht weer best een keer een tosti of een kop soep in een hut, maar als het mooi weer is neem je gewoon je eigen broodje mee. Er zijn tenslotte tegenwoordig overal picknickplekken. “Geen cent teveel hè?

Breeduit

Alleen het beste is goed genoeg. Je kunt het je makkelijk veroorloven, dus je boekt een heel goed hotel aan de piste. Tussen de middag eet je in een hut met een mooie kaart. Goed glas wijn erbij. Voor jou geen schnitzel en braadworst. Je koopt een liftpas voor de hele week, dan ben je overal vanaf en dan zie je wel of je iedere dag zin hebt in de hele dag op die pistes. Een middagje in de wellness van het hotel is ook fijn; dan boek er je een massage bij. Helemaal goed. ’s Avonds dineer je uitgebreid in een goed restaurant. Je kinderen gaan op stap met een privéleraar, van zo’n klasje leren ze niks. “We werken er tenslotte hard voor!”

Wat is typisch Nederlands?

Volgens mij moeten de meeste Nederlanders behoren tot de categorie Bewust. Of er daarna nou meer Nederlanders Zuinig of Royaal zijn, weet ik eigenlijk niet. Het zal elkaar misschien in evenwicht houden. Van Breeduit zijn er niet zoveel, schat ik zo in. Zou het bij de Belgen anders zijn?

 

Bron: wintersport.nl

 

 

Leave a Reply