Bijna alle Nederlandse wintersporters goed beschermd de piste op

96% van de Nederlanders beschermd de wintersport in

Waar voor de eeuwwisseling mensen met een helm op de piste nog een uitzondering waren, draagt nu in 2017 maar liefst 96% van de Nederlanders een helm tijdens de wintersport. Bij het off-piste skiën neemt echter nog maar 36% extra veiligheidsmaatregelen.

96% van de Nederlanders draagt een helm
Jaarlijks gebeuren de meest verschrikkelijke ongelukken tijdens de wintersport. Uit cijfers over de afgelopen jaren is gebleken dat Nederland zich bewuster is geworden van de gevaren van het wintersporten. Zeker wanneer er gekeken wordt naar het helmgebruik, maar nog te beperkt wat betreft off-piste skiën. 


Waar voor de eeuwwisseling mensen met een helm op de piste een uitzondering waren, draagt nu in 2017 maar liefst 96% van de Nederlanders een helm tijdens de wintersport. Dit blijkt uit een recentelijk onderzoek in opdracht van Outdoorsupply.nl. De voornaamste reden voor het dragen van een ski helm is de veiligheid, maar ook wordt de helm als lekker warm bevonden. Mensen die geen helm dragen geven aan dat ze niet gewend zijn aan een helm of dat deze niet prettig zit.

Een opvallend punt bij de helmdragers is dat jongeren onder de 20 jaar al jarenlang met een helm van de piste af gaan. Jongeren worden vaak als onbesuisd gezien, maar op het gebied van een helm dragen lopen ze voorop. Maar liefst 70% van de jongeren onder de 20 jaar draagt al langer dan 8 jaar een helm. De groep 31-40 jarigen draagt het minst lang een helm.

Oostenrijk favoriet wintersportland, Snowboarders kiezen Frankrijk

Jaarlijks gaan er ruim 1 miljoen wintersporters naar verschillende wintersportlanden om daar te genieten van de bergen. Oostenrijk blijkt overduidelijk het meest populaire wintersportland te zijn. Van alle Nederlandse wintersporters skiet 92% het meest in Oostenrijk. Dit tegenover slechts 24% in Frankrijk en 10% in Italië.

Snowboarders kiezen Frankrijk

Over de wintersporters die naar Frankrijk gaan zijn enkele bijzondere statistieken naar voren gekomen. Ten eerste gaan naar Frankrijk relatief gezien meer snowboarders op wintersport  dan naar andere landen. 38% van de Nederlandse wintersporters geeft aan te snowboarden tijdens de wintersport in Frankrijk en 62% van de Nederlandse wintersporters skiet op de Franse piste. Ter vergelijking: in Oostenrijk skiet ruim 73% van de Nederlanders en wordt er door 27% van de Nederlanders gesnowboard. Een ander opvallend feit is dat Frankrijk een wintersportland is dat onder mannen populairder is dan onder vrouwen. 29% van de mannen geeft aan over het algemeen naar Frankrijk op wintersport te gaan ten opzichte van de 18% onder vrouwen.

Ruim 40% skiet Off-Piste

Om precies te zijn gaat 41% van de Nederlandse wintersporters tijdens de wintersport wel eens off-piste. Opvallend hierin is dat in Frankrijk en Zwitserland meer mensen off-piste skiën dan in andere wintersportlanden, namelijk 54% ten opzichte van de 39% van alle andere wintersportlanden. Een opvallend feit is dat slechts 36% van de mensen die off-piste skiën extra veiligheidsuitrusting dragen. Volgens wintersport community Skiinformatie.nl zijn een lawinepieper, sonde, lawineschep en lawine airbag onmisbaar wanneer je buiten de pistes gaat. Uit de resultaten is gebleken dat van de mensen die voorbereid op pad gaan 95% een lawinepieper, 75% een schep, 68% een sonde en 36% een lawine airbag draagt.

De 64% die geen extra uitrusting dragen, lijken de gevaren te onderschatten. De meest gehoorde reden van deze respondenten is namelijk dat ze aangeven in de buurt van de piste te blijven, waardoor ze van mening zijn dat extra veiligheidsmateriaal niet nodig is.

beschermd op wintersport

Leave a Reply