Bizarre reddingsactie van vermiste snowboarder in Zell am See

Zondag werd in Zell am See een snowboarder gered die een dag vermist was geweest. Met een moeilijke reddingsactie vanuit een gondel waar in totaal 50 mensen bij betrokken waren werd hij omhoog getakeld, terwijl drie andere snowboarders de reddingswerkers in gevaar brachten.

Oriëntatie verloren

Het begon op zaterdagmiddag toen een 23-jarige snowboarder uit het Duitse Würzburg de piste verliet en in off-piste terrein onder de TrassXpress gondel terechtkwam. Naar eigen zeggen per ongeluk omdat hij door het slechte weer zijn oriëntatie was verloren. Hij werd om 16.00 uur als vermist opgegeven en om 17.00 uur werd alarm geslagen bij de plaatselijke bergredding.

Het tracé van de TrassXpress
Het tracé van de TrassXpress

Tijdens zware sneeuwval en groot lawinegevaar werd begonnen met een zoekactie. Zonder succes. Om 22.00 uur werd de zoekactie afgebroken. De man had de reddingswerkers wel gezien en nog geroepen maar die hebben hem niet opgemerkt. De snowboarder heeft de nacht dus op de berg moeten doorbrengen; hij had een kuil in de sneeuw gegraven waarin hij de nacht heeft doorgebracht.

Gevaarlijke reddingsactie

Gisterochtend is men verder gaan zoeken. De bergreddingen van Saalfelden, Kaprun, Fusch en Zell am See plus vier teams van hondenbegeleiders zochten het terrein af. Vlak voor de middag werd de snowboarder met een verrekijker opgemerkt vanuit de gondel erboven. Een reddingswerker probeerde vervolgens op ski’s naar hem toe te lopen maar er kwamen spontaan kleine lawines naar beneden. Omdat de plek waar hij zat extreem lawinegevaarlijk bleek werd besloten om hem vanuit de lucht te redden. Een reddingswerker liet zich vanuit de gondel aan een kabel naar beneden zakken waarna hij de snowboarder de gondel introk. Slechts licht onderkoeld is de 23-jarige in verder goede gezondheid in veiligheid gebracht.

Bron: bergrettung-salzburg
Bron: bergrettung-salzburg
Het off-piste terrein onder de lift (bron: bergrettung-salzburg)
Het off-piste terrein onder de lift (bron: bergrettung-salzburg)

Nog drie snowboarders

Rainer Straub, de verantwoordelijke van de reddingsdienst meldt aan de ORFdat de reddingsactie grenst aan het kunnen van zijn dienst. Zo’n 50 man waren erbij betrokken. Het meest bizarre was echter dat gelijktijdig met de reddingsactie drie andere snowboarders dit off-piste terrein waren ingegaan. Niet alleen brachten ze daarmee zichzelf in gevaar maar ook de reddingsactie van de vermiste boarder. Nadat ze even later zelf vast kwamen te zitten moesten ook zij door de bergredding worden gered. Niemand raakte uiteindelijk gewond.

Verstandige keuzes

Toen ik dit allemaal met Rogier besprak, die off-piste natuurlijk ervaringsdeskundige is, benadrukte hij dat het heel verstandig was van het slachtoffer om niet zelf koste wat het kost terug proberen te keren. Dat zou nog gevaarlijkere situaties hebben opgeleverd. Ook is het graven van een sneeuwkuil een hele verstandige keuze om niet onderkoeld te raken en jezelf te beschermen tegen de elementen.

Bronnen: Bergrettung Salzburg (foto’s: Bergrettung Zell/See, Fusch, Kaprun en Saalfelden), ORF, Salzburg24

Leave a Reply