skipas-als-toegang

Skipas als toegang tot après-ski bar

Onzekere tijden

Voor de horeca is het een onzekere periode. In Oostenrijk is dat niet anders, zeker in de aanloop naar het winterseizoen. Want hoe gaat de après-ski eruit zien? Hoe gaat ervoor gezorgd worden dat het feesten veilig verloopt? En stel er wordt wel corona geconstateerd in een après-ski bar, wat gaat er dan gebeuren? Je begrijpt dat Oostenrijkse ondernemers hun hoofd breken over deze vragen. Deze maand openen de eerste skigebieden hun deuren al en wintersporters willen na afloop graag een drankje drinken. Dat drankje zal net zo smaken als de vorige jaren, maar de après-ski zal anders zijn. Maar hoe anders, dat is de vraag.

Skipas als ticket voor de après-ski

Eigenaren van après-ski bars willen voorkomen dat de après-ski een verspreider van het coronavirus wordt. De eigenaar van de Krocha Alm in Zell am Ziller is volgens de Tiroler Tageszeitung in gesprek met Skidata om de toegang tot de bar te regelen. Net zoals bij de skilift moet je dan je skipas bij een lezer houden, zodat het poortje opengaat. Zo’n poortje kan dan gebruikt worden om het aantal personen binnen te regelen, maar het doel is omvangrijker.

Het idee is als volgt. Iedereen die bij het kopen van z’n skipas zijn contactgegevens heeft achtergelaten, kan met zijn skipas zo doorlopen de après-ski in. Dat zijn normaal gesproken de mensen met seizoenspassen, maar wellicht dit jaar ook de ‘gewone’ vakantiegangers. Wintersporters waarvan de gegevens niet op de skipas staan, kunnen hun gegevens ter plekke alsnog achterlaten en krijgen een pas waarmee ze naar binnen kunnen. Met het systeem wordt geregistreerd wie er op welk moment in de après-ski is en zo wordt bron- en contactonderzoek makkelijker gemaakt. Het systeem zou echter nog niet gereed zijn.

Met QR-code op stap

Naast Skidata zijn ook andere bedrijven bezig met ideeën om bron- en contactonderzoek te vereenvoudigen in de après-ski. Feratel wil gebruikmaken van QR-codes. De contactgegevens van de wintersporter kunnen bij een boeking worden opgeslagen in een systeem. Elke wintersporter kan dan een persoonlijke QR-code krijgen, die linkt naar deze gegevens. Als je deze code opslaat op je telefoon, kun je die laten scannen als je ergens naar binnen wilt. Dat werkt eigenlijk net zoals nu gebeurt met digitale vliegtickets. De technologie hiervoor is per direct beschikbaar.

Afwachten

Het blijft nu even afwachten totdat de après-ski bars openen om te zien welke maatregelen daadwerkelijk getroffen worden. Ideeën zijn er in ieder geval voldoende.