Wintersport in Pakistan?

Nu de eerste week van de kerstvakantie officeel ten einde is, en de wintersport er voor op sommige alweer op zit,  gaan we weer lekker zitten wegdromen over de wintersport voor volgend seizoen. Als je nog op zoek bent naar die ene speciale lokatie, dan staat deze zeker niet in jouw lijst. Pakistan behoort tot de mogelijkheden. Het land probeert het ski-toerisme in de Swatvallei nieuw leven in te blazen. Toeristenbureaus prijzen het aan als het ‘Zwitserland van Pakistan’.


Bijna tien jaar geleden werd het populaire wintersportgebied volledig verwoest door de Taliban. De infrastructuur en accommodaties in het gebied zijn dan ook nog in aan- en opbouw. “Het is nog niet te vergelijken met Europa, dat heeft veel meer tijd nodig”, zegt een toerist uit Islamabad.

Er wordt veel in het gebied geïnvesteerd. “De Swatvallei heeft de toekomst. De omstandigheden zijn nu goed, ook op het gebied van veiligheid. Daarom ben ik dit project gestart”, vertelt een lokale zakenman die bezig is met de bouw van een resort ter waarde van 1,5 miljoen dollar.

De autoriteiten noemen de veiligheid in het gebied “bevredigend”. Ze benadrukken dat er in de afgelopen jaren geen aanvallen zijn geweest waarbij toeristen het doelwit waren. Toch blijven de checkpoints met gewapende militairen zichtbaar aanwezig, en dat is toch net even anders dan in de Franse Alpen.

Bron: NOS