Nog nooit eerder zoveel sneeuw

De helft van januari zit erop en zelden hebben we zo’n jaarstart meegemaakt als nu. Meters sneeuw in 14 dagen tijd, iets waar je van tevoren alleen maar over kon dromen. Het frappante was alleen dat in eerste instantie alleen Oostenrijk zoveel sneeuw kreeg. Iedere kilometer naar het westen en zuiden viel er minder, maar uiteindelijk kregen ook Frankrijk en Zwitserland nog behoorlijk wat sneeuw. En er zijn in Oostenrijk records gebroken, al is het niet op alle vlakken.

Bijna iedere dag sneeuw

De sneeuwval begon omstreeks 30 december nadat de witte kerst vlak voor de feestdagen op veel plaatsen op het nippertje werd veiliggesteld. Dit is de sneeuwgrafiek van de Schmittenhöhe, de huisberg van Zell am See. Je ziet dat er vanaf 30 december bijna dagelijks sneeuw viel!

De meeste sneeuw viel tijdens drie grote dumps waarover we jullie in de liveblogs uitgebreid hebben bijgepraat:

In de grafiek lijkt de hoeveelheid misschien mee te vallen, maar de wind heeft een woordje meegesproken (zeker op berghellingen en toppen) en doordat de sneeuw zichzelf in elkaar drukt mag je de verse sneeuw niet steeds bij de sneeuwhoogte optellen. Op het eind van deze heftige sneeuwperiode dinsdagochtend lag er op de Schmittenhöhe in ieder geval zo’n 3 meter sneeuw. Op 29 december was dat nog 70 centimeter.

Records

De sneeuwhoeveelheden hierboven zijn gemeten op een berg op 1870 meter hoogte, maar in de dalen heeft het ook langdurig en veel gesneeuwd. In verschillende dorpen is tussen 1 en 15 januari 2 tot 3 meter sneeuw gevallen. Volgens de Oostenrijkse weerdienst (ZAMG) viel er in sommige delen van Tirol, Salzburgerland en de Steiermark in dit tijdsbestek nog nooit zoveel sneeuw en zijn er sneeuwrecords gesneuveld. De tabel hieronder laat de grootste ‘Neuschneesummen’ (het aantal centimeters verse sneeuw) tussen 1 en 15 januari zien. Diverse wintersportdorpen die ook op onze site staan hebben een nieuw record te pakken, dat zijn Seefeld, Kufstein, Hochfilzen, Lofer, Abtenau en Bad Mitterndorf. Duidelijk de meeste sneeuw viel in Hochfilzen in Tirol, maar liefst 451cm!

Vooral Seefeld en Kufstein extreem

Nu wordt er niet overal even lang gemeten. Rechts in de tabel zie je wanneer de metingen zijn begonnen. De weerdienst heeft per dorp berekend hoe groot de kans is dat er zoveel sneeuw valt in dit tijdsbestek. Voor de record-dorpen blijkt het om een gebeurtenis te gaan die statistisch eens in de (meer dan) 100 jaar voorkomt. Een unieke gebeurtenis dus.

De records van Seefeld en Kufstein zijn extra indrukwekkend. In deze dorpen is al in respectievelijk 1895 en 1923 begonnen met de metingen. Een bijkomende bijzonderheid is dat Kufstein, bekend van de grensovergang, erg laag ligt op 499 meter. Op deze geringe hoogte lag op 13 januari 82 centimeter sneeuw!

Alles over Nordstau

Nordstau

Wat deze gebeurtenis nog bijzonderder maakt is de weersituatie. De vele sneeuw danken we aan een aanhoudende nordstau. Vochtige lucht werd vanuit het noordwesten/noorden tegen de Alpen aangedrukt en sneeuwde compleet leeg tegen de noordalpen. Normaal is deze lucht vrij koud, maar tot de 16e was januari in Kufstein meer dan een graad wármer dan normaal. Hieronder zie je de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal (1981-2010, bron: ZAMG).

Warmer dan normaal

Sterker nog, in de oostelijke helft van Oostenrijk plus in veel dalen is januari tot nu toe warmer dan normaal. En dan dus toch zulke extreme sneeuwhoeveelheden tot in het dal. Het geeft maar weer aan dat ook in tijden van klimaatverandering de winter flink kan uithalen. Daarvoor is de stroming in de atmosfeer veel meer bepalend. Deze maand is daarvan het levende bewijs. Hieronder zie je de temperatuurafwijking t/m 15 januari in Europa (bron: Karsten Haustein).

Ook record sneeuwhoogtes

Tot slot kijken we nog even naar de sneeuwhoogtes. Daar zien we dat er in Hochfilzen waar zoals gezegd 451cm sneeuw viel sinds 1 januari een maximale sneeuwhoogte is gemeten van 212cm! Nooit eerder is er in deze periode zoveel sneeuw gemeten en het is de op twee na grootste sneeuwhoogte ooit. In werkelijkheid was het zelfs nog iets meer – dinsdagmiddag lag er 218cm – maar die waarde is niet officieel omdat voor het archief alleen de sneeuwhoogte telt die ’s morgens vroeg wordt gemeten.

In Zwitserland heeft Arosa ook een record te pakken. Met 205 centimeter in het dorp is er in deze fase van de winter nooit eerder zoveel sneeuw gemeten. De gemiddelde sneeuwhoogte in 66 jaar meetgeschiedenis bedraagt 75cm.

Op de meeste andere plaatsen is de sneeuwhoogte in het verleden echter weleens groter geweest. In Sankt Anton am Arlberg bijvoorbeeld waar weliswaar meer dan het dubbele van normaal ligt, maar nog altijd beduidend minder dan het record.

 

 

Bron: wintersport.nl

Leave a Reply