Nederlander (20) voor rechter om fataal skiongeluk

IMST (TIROL) – Een 20-jarige Nederlandse snowboarder staat donderdag voor de rechter in Oostenrijk. Op 9 februari vorig jaar liep voor hem en een Oostenrijkse skiester een zonovergoten dag in de sneeuw uit op een tragedie. Opeens was de student verdachte in een misdrijf.

Het was de laatste afdaling van de dag in het gebied Saalbach-Hinterglemm. De student, een ervaren snowboarder, draaide S-bochten op weg naar het dal toen plots een 52-jarige Oostenrijkse op ski’s zijn pad kruiste. Met een klap botsten ze op elkaar.

Aanspreekbaar

Het leek een geval van sneeuw afkloppen en doorgaan. Maar dit incident verliep anders, zegt de Nederlandse advocaat Stephan Wijnkamp, die in Tirol een praktijk heeft, gespecialiseerd in onder meer ski- en bergsportongevallen. Hij verdedigt de toen 19-jarige snowboarder.

„De echtgenoot van de vrouw keek om en zag haar voorover in de sneeuw vallen. De student liep naar haar toe, de vrouw was aanspreekbaar. Een helikopter arriveerde en bracht haar naar het ziekenhuis. Daar overleed ze onverwachts op de behandeltafel. Ze had een leverruptuur opgelopen, met een interne bloeding tot gevolg.”

Voor veel wintersporters is het een schrikbeeld, voor de Nederlandse student werd het die dag werkelijkheid: ineens hing hem ’dood door schuld’ boven het hoofd. „Hij vindt het vreselijk wat er is gebeurd”, zegt Wijnkamp. „Hij heeft contact gehad met de echtgenoot om erover te spreken. Het zal hem de rest van zijn leven niet loslaten.”

Reconstructie

Daags na het overlijden van de Oostenrijkse zette de politie een reconstructie op touw, waaraan de student vrijwillig meewerkte. De bedoeling was om te achterhalen wie schuld had aan de botsing. In theorie is dat degene die van achteren komt, maar in de praktijk is het nog niet zo makkelijk om te bepalen wat voor en achter is op een piste. Wijnkamp: „Het gaat er ook om wie ongeveer drie seconden voor de botsing de ander had kunnen zien en het ongeval dus had kunnen vermijden.”

De skitechnisch deskundige kwam met een voor de Nederlander ongunstig rapport. „Op basis van beschadigingen op een van de skischoenen van de vrouw constateerde hij dat mijn cliënt met een fors snelheidsverschil van achteren kwam en haar in een scherpe hoek raakte.”

Oversteken

Wijnkamp is het met die lezing oneens. Hij raadpleegde een professor in de biomechanica. Die constateerde dat de student en de vrouw elkaar juist onder een stompe hoek raakten. „De echtgenoot heeft bovendien verklaard dat ze de piste dwars overstaken. In dat geval moeten ze voor skiverkeer van boven uitkijken. De skitechnisch deskundige heeft al geconstateerd dat mijn cliënt een zeer goede snowboarder is en niet te snel reed. Hoe tragisch het ook is, ik denk dat zij fout zat en het ongeval had kunnen vermijden.”

Wijnkamp hoopt op vrijspraak. Als er toch een veroordeling volgt, verwacht hij geen gevangenisstraf, een boete is wel denkbaar. Dit soort zaken met dodelijke afloop zijn er gelukkig niet veel, zegt Wijnkamp.

 

 

Bron: Telegraaf.nl

Leave a Reply