Mondkapjes verplicht in heel Italië​

Mondkapjes verplicht in heel Italië

Net zoals in Nederland is ook in Italië de veelbesproken tweede golf aangekomen. Om het aantal infecties te verminderen neemt de Italiaanse overheid drastische maatregelen. Een daarvan is het invoeren van een mondkapjesplicht in de buitenlucht. Iedereen die de deur uitgaat wordt vanaf middernacht verplicht een mondkapje te dragen.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de mondkapjesplicht. Je hoeft geen mondkapje op als je alleen of met de familie in de auto zit en als je op de motor/scooter of op de fiets zit. Ook tijdens het beoefenen van een lichamelijke activiteit en als je op een afgelegen plek bent hoef je geen mondkapje op. Voorwaarde is wel dat je dan 2 meter afstand houdt van anderen. Als je geen afstand kan houden, moet je alsnog een mondkapje op.

Skiën met mondkapje op

Uitgaande van de aangegeven uitzondering zou je tijdens het skiën en snowboarden zelf geen mondkapje op hoeven, aangezien het om een lichamelijke activiteit gaat. Uiteraard geldt de mondkapjesplicht dan wel in de gondel, in de rij voor de gondel en tijdens de rest van je wintersport. We leven nu echter in oktober en de meeste wintersporters gaan pas in december richting de Alpen. Wij gaan ervanuit – lees: we hopen – dat de situatie en de maatregelen dan zijn versoepeld.

Boetes

Volgens de Italiaanse media worden er fikse boetes uitgedeeld aan mensen die geen mondkapje dragen. Het niet naleven van de coronamaatregelen zou worden bestraft met een boete tussen de € 400,- en € 1000,-. Kortom, als je naar Italië gaat binnenkort, zorg dan dat je mondkapjes inslaat.

Verplichte coronatest

In de Italiaanse media wordt ook gesproken over een verplichte coronatest voor mensen die vanuit Nederland en België naar Italië reizen. Meer duidelijkheid wordt snel verwacht.