Meer stuwing, meer sneeuw

Lagedrukgebieden hangen rondom de Alpen en die staan in Nederland vaak gelijk aan neerslag. Gisteren viel er in het Franse Les Carroz en in het Italiaanse Piemonte ook wat sneeuw, maar verder viel het in de Alpen reuze mee. Sterker nog, de zon liet zich zien. De oorzaak is vrij droge lucht en een gebrek aan stuwing (weinig stroming), de lucht kan als het ware nergens tegenaan botsen en uitsneeuwen. Toch lijkt dat te gaan veranderen.

Alpen in koud niemandsland

De eerstkomende dagen zitten we nog in een niemandsland. Het is (zeer) koud, de zon schijnt af en toe, en storingen kuren zich vooral uit boven de Middellandse Zee. Op dit satellietbeeld zie je zo’n depressiekrul boven Italië liggen, en aan de plek is te zien dat deze het weer in de Alpen niet erg meer kan beïnvloeden. Alleen in het uiterste zuidwesten valt nog wat sneeuw, zoals in het Italiaanse Mondolè Ski.

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT
Prato Nevoso / Mondolè Ski (I)
Prato Nevoso / Mondolè Ski (I)

Dat gebeurt ook in de Pyreneeën waar zoals beloofd eindelijk de vlag uitkan. Onder andere in Vallnord in Andorra ligt nu een dik pak sneeuw zodat het wintersportseizoen nu echt van start gaat. Daar komt de komende week nog meer bij.

Vallnord (Andorra)
Vallnord (Andorra)

Meer sneeuw

Vanaf zaterdag gaat er in de Alpen ook meer gebeuren. Eerst trekt er een warmtefront langs de noordalpen dat zaterdag mogelijk sneeuw geeft in Oostenrijk. De sneeuwgrens stijgt dan tijdelijk naar zo’n 1300 meter, maar regionaal zal het ook lager sneeuwen. Het is even afwachten of het een voltreffer wordt (en de wisseldag flink gaat beïnvloeden) of dat het meeste naar Tsjechië trekt. Dat is het eerste punt van aandacht.

Zondag is het sowieso raak. Dan verschijnt er een actieve depressie boven de Noordzee en de Franse en Zwitserse Alpen liggen dan in de vuurlinie. Neerslaggebieden, het zal veelal sneeuw zijn, worden met kracht tegen de westalpen gedrukt waardoor er grotere sneeuwhoeveelheden gaan vallen. Waarschijnlijk breidt dat zich uit naar de rest van de Alpen. De sneeuwhoogte wordt de komende tijd dus verder aangedikt. Hieronder de berekening voor de komende zes dagen van ons eigen weermodel.

Aanhoudende sneeuwkansen

Hoe gaat het verder? Het ziet ernaar uit dat storingen zich volgende week blijven roeren. De zon schijnt af en toe maar er valt geregeld sneeuw, met de nadruk op de westalpen waar de achterstand op Oostenrijk langzaam wat kleiner wordt gemaakt. Ook Italië krijgt af en toe wat sneeuw. Het is duimen dat de berekeningen voor de tweede helft van volgende week gaan uitkomen voor Italië met een forse zuidkantdump. Dat is helaas nog ver weg, maar we houden dit goed in de gaten. Ook omdat het in de noordalpen dan misschien flink gaat opwarmen. Wordt vervolgd.

 

Bron: wintersport.nl

Leave a Reply