Afgelopen week heeft de branchevereniging voor de Oostenrijkse kabelbaanbezitters de coronamaatregelen voor komende winter gepresenteerd. De liftmaatschappijen spraken zich uit tegen een maximum aantal mensen in de lift. Daarnaast zijn ze vóór regulering van het aantal gasten in de après-ski.
In Oostenrijk wordt al een tijdje druk gesproken over de coronamaatregelen die komend seizoen moeten gaan gelden. Een aantal gebieden zoals Serfaus-Fiss-Ladis en Ischgl hebben hun maatregelen al gepresenteerd, zodat wintersporters weten waar ze aan toe zijn komend wintersportseizoen. Toch is er ook nog veel onduidelijkheid over welke regels precies gaan gelden. Ook streeft de Oostenrijkse overheid ernaar de regelgeving centraal vast te stellen, zodat in het hele land grotendeels dezelfde regels gelden. En precies bij diezelfde overheid wordt hierover flink gebakkeleid. De verschillende politieke partijen buitelen over elkaar heen met uiteenlopende meningen over de coronaregels voor bijvoorbeeld liftbezetting en après-ski.
De voorzitter van de Oostenrijkse kabelbanen riep afgelopen week ook op tot landelijke richtlijnen. ‘Ik waarschuw al zes weken dat we hier regelgeving nodig hebben. Het is 5 over 12 ”, zei Franz Hörl, voorzitter van de WKÖ-kabelbaan. “Het winterseizoen begint over 2,5 maand. Daarom is er dringend behoefte aan duidelijkheid”.
CORONAMAATREGELEN IN DE LIFT
De belangenorganisatie van de kabelbaanbedrijven presenteerde deze week haar Coronarichtlijnen. Het dragen van een mondmasker is verplicht, omdat liften in Oostenrijk onder het openbaar vervoer vallen. Ook wordt snelheid van de liften verhoogd om liftpassagiers zo snel mogelijk te vervoeren. Zo worden rijen bij de lift zoveel mogelijk voorkomen.
GEEN MAXIMUM AANTAL MENSEN
De vertegenwoordigers van de liftmaatschappijen willen geen maximum stellen aan het aantal mensen dat van een skilift gebruik maakt. Hun redenering is dat 85% van de liften stoeltjes- of sleepliften zijn en dus buiten, waardoor ventilatie geen probleem is en er geen noodzaak tot afstand houden is. De overige 15% van de liften heeft wel gesloten cabines. Hier wil men, naast de mondkapjes, de ramen zo instellen dat ze niet dicht gedaan kunnen worden en er zo altijd ventilatie aanwezig is, aldus de liftmaatschappijen.
HOE ZIET DE APRÈS-SKI ER KOMENDE WINTER UIT?
De voorzitter van de liftmaatschappijen heeft zich daarnaast uitgesproken voor een verplichte registratie van gasten bij de après-ski. Ook zouden de bars rond 18.30 uur of 19.00 uur even dicht moeten, zodat ze schoongemaakt en gedesinfecteerd kunnen worden. Op die manier kan er ook beter grip gehouden worden op het aantal gasten dat in après-ski aanwezig is. “Een gecontroleerde après-ski is beter dan illegale feestjes”, zegt Hörl. ” En als de politiek het helemaal wil verbieden, dan is dat een beslissing waarvoor dan ook compensatie moet komen.”
LIEFST INTERNATIONALE REGELS
Volgens de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober moet het wintertoerisme plaatsvinden “onder zeer specifieke randvoorwaarden”. Hij streeft naar internationaal gelijke coronamaatregelen voor Italië, Frankrijk en Zwitserland, zodat niemand een concurrentievoordeel heeft. Hörl van de liftmaatschappijen beschouwt dit als ambitieus. “Ik denk dat dat op zijn vroegst in het seizoen 2021/22 kan worden bereikt.”
Kortom: er is nog veel onduidelijk. Hopelijk komt de overheid snel met duidelijkheid, zodat wintersporters en ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Natuurlijk weet niemand hoe de wereld er over een paar maanden uitziet, maar als het virus niet heftiger om zich heen grijpt kan er met wat aanpassingen in ieder geval gewoon geskied worden. Welke aanpassingen dit uiteindelijk gaan worden, blijven wij bij Snowrepublic voor je volgen.
Bron: Orf.at