Ischgl verschuift opening

Ischgl verschuift opening naar tweede helft januari

Skien met kerst

Opvallend en teleurstellend nieuws uit Ischgl: het skigebied opent daar niet eerder dan half januari. Door de coronasituatie en de uiteenlopende regels in Zwitserland en Oostenrijk moet dit grensoverschrijdende skigebied de opening opnieuw uitstellen. Het gebied opent op zijn vroegst in de tweede helft van januari, zo meldt Ischgl vanavond op Facebook.

Grensoverschrijdend gebied een nadeel

Het besluit komt bijzonder ongelegen, omdat veel andere skigebieden in Oostenrijk wel aangeven te openen. Dat dit Ischgl niet lukt heeft te maken met het feit dat het skigebied wordt gedeeld met het Zwitserse Samnaun:

  1. Elf liften eindigen direct aan de staatsgrens met Zwitserland. Daar gelden andere regels dan in Tirol en men wil niet dat mensen van het ene in het andere regime terecht komen;
  2. Volgens de huidige landspecifieke regelgeving is grensverkeer toegestaan voor skiërs uit Samnaun. Omgekeerd zouden skiërs van Ischgl naar Samnaun echter in quarantaine moeten;
  3. In beide landen gelden verschillende capaciteitsbeperkingen voor liften;
  4. De eisen voor het type mond-/neusbescherming zijn verschillend aan weerszijden van de grens.
  5. Zwitserland staat – in tegenstelling tot Oostenrijk – op dit moment horeca toe op de berg in de vorm van afhaalstations.

Zo snel als de situatie het toelaat, wil men in de tweede helft van januari openen. In de tussentijd kunnen locals met de kerstdagen toch in het Paznauntal terecht, in de skigebieden van Kappl en See.

Leave a Reply