Het kleine skibrillen ABC

Antifog-glazen, sferische glazen of wissellenzen – skibrillen kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen beschermen tegen wind en zon. Snowservice.nl legt In het onderstaande artikel uit  welke soorten skibrillen er zijn, welke functies de verschillende glazen hebben en hoe je een skibril op de juiste manier verzorgt.

Inhoudsopgave

Meer dan een accessoire: een skibril beschermt onze ogen.

Naast alle extra functies heeft de skibril twee hoofdtaken: ze zijn ontworpen om de ogen te beschermen tegen gevaarlijke straling en om te voorkomen dat de ogen tijdens het skiën gaan tranen. Beide functies zijn tijdens het skiën zeer belangrijk voor de ogen.

Bescherming tegen gevaarlijke straling
De witte sneeuw reflecteert het zonlicht en dus ook de gevaarlijke UV-straling sterker. Deze stralen beschadigen ons hoornvlies, wat zonder speciale bescherming voor de ogen tot sneeuwblindheid kan leiden.

Sneeuwblindheid wordt in jargon ook wel fotokeratitis genoemd en duidt op een irritatie van het hoornvlies als gevolg van sterke UV-straling. In de eerste fase irriteert de reactie op de ontsteking vooral het bindvlies. Dit veroorzaakt pijn, roodheid en tranen in de ogen. In extreme gevallen kan dit leiden tot blindheid gedurende meerdere dagen.

Een skibril beschermt de ogen tegen het UV-licht. Er zijn bepaalde normen die de beste bescherming voor wintersporters garanderen. Naast UV-bescherming omvat deze ook bescherming tegen blauw licht.

Bescherming tegen luchtstromen
Naast de stralingsbescherming hebben skibrillen nog een andere belangrijke functie: ze beschermen onze ogen tegen de wind. Die zorgt ervoor dat onze ogen snel tranen tijdens het skiën. Dit is niet alleen onaangenaam, maar ook schadelijk voor ons zicht. Een skibril voorkomt dit soort dingen en beschermt de wintersporters ook tegen kleine ijsdeeltjes of kleine stenen die door de wervelende sneeuw in de ogen kunnen komen.

Hetzelfde geldt voor valpartijen: de skibril wordt getest op mechanische sterkte om de wintersporters bij een val niet in gevaar te brengen – of het nu gaat om het breken van het glas of het loskomen van het montuur. Bovendien moeten ze natuurlijk in het algemeen bescherming bieden tegen oogletsels die door externe objecten zou kunnen ontstaan.

Maar een skibril kan tegenwoordig nog veel meer. Er zijn speciale skibrillen voor brildragers en – afhankelijk van de voorkeur – ook verschillende pasvormen van brillen en glazen. Bovendien belooft een moderne skibril een beter zicht bij slecht weer, zoals sneeuwval of mist.

Met zoveel om uit te kiezen, is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Het is daarom nuttig om te weten wat de markt te bieden heeft en welke bril waarvoor geschikt is.

Van anticondens tot sferisch: welke skibril heeft welke functie?

Net als bij de ski-uitrusting als geheel, biedt de skibril steeds meer high-tech voor de drager.

Individuele pasvormen
Zo zijn er bijvoorbeeld skibrillen speciaal ontworpen voor brildragers en de nieuwste modellen zijn zelfs ontworpen voor verschillende helmen of kunnen individueel worden aangepast met behulp van elastische banden. De fabrikanten hebben ook miniventilatiesystemen in de skibril ingebouwd, zodat deze altijd perfect geventileerd is en maximaal oogcomfort biedt.

De monturen van de glazen kunnen ook verschillend zijn. De trend is om een skibril zonder montuur te gebruiken die de drager een beter zicht naar de zijkanten biedt.

© Marko Ristic Leo/shutterstock.de

Er zijn ook verschillende vormen voor brillen van skibrillen:

Een cilindrisch glas is alleen horizontaal gebogen en is dus ‘plat’. Glazen met deze lenzen zijn meestal iets goedkoper, omdat ze het licht niet zo goed kunnen absorberen.

Naast deze vlakkere glazen zijn er ook zogenaamde sferische glazen. Deze zijn zowel horizontaal als verticaal licht gebogen en bieden een beter perifeer zicht. Perifeer zicht is anders dan centraal zicht: het is dat, waar we ons niet op richten en wat we alleen vaag vanuit onze ooghoeken kunnen waarnemen. Zodra het oog of de hersenen een gevaar of iets interessants ontdekken, schakelt het over naar centraal zicht en richt het zich daarop. Sferische glazen bieden dus een goed totaalbeeld en een realistischer beeld.

De grootste verschillen zitten echter in de kleuren van de lenzen. Elke kleur staat voor verschillende weersomstandigheden.

Gele glazen
Glazen in lichte kleuren zoals geel, oranje of volledig transparant zijn bedoeld voor slecht zicht bij bijvoorbeeld mist of sneeuwval.

© Sergey Mironov/shutterstock.de

Bruine glazen
Donkere glazen (bruin, zwart of grijs) laten weinig licht door en zijn daarom zeer geschikt voor skiën in fel licht.

Daarnaast zijn er ook gepolariseerde glazen, die het verblindende effect van zon en sneeuw verminderen en de dieptewaarneming verbeteren, zodat oneffenheden in de sneeuw beter kunnen worden herkend. Ze zijn ook aan te bevelen voor skiërs met lichtgevoelige ogen.

© bubutu/shutterstock.de

Naast de kleuren worden skibrillen ook ingedeeld op basis van hun lichtdoorlaatbaarheid. Deze graad bepaalt hoeveel licht er door het brillenglas gaat. Hoe lager het niveau, hoe meer licht er doorheen gaat.

Op bewolkte dagen met weinig licht is een bril met een grotere lichtdoorlaatbaarheid wellicht geschikter, maar op zeer zonnige dagen is minder lichttransmissie prettiger tijdens het rijden.

Veel skibrillen bieden vanwege het snel veranderende weer in de bergen verwisselbare glazen aan, zodat u de juiste glazen naar behoefte kunt verwisselen. Zelfkleurende glazen, ook bekend als fotochromatische glazen, kunnen zich vrijwel automatisch aanpassen aan verschillende kijkomstandigheden.

Er zijn nu ook speciale anticondensbrillen verkrijgbaar om beslaan van de bril te voorkomen. Door een chemische behandeling van het binnenste glas, beslaat deze bril minder vaak.

Hoe vind je de perfecte skibril?

Met al deze keuze: Hoe weet je welke bril geschikt is voor jou
De juiste skibril bestaat niet. Elke skiër heeft andere behoeften en prioriteiten als het gaat om het beste zicht. Sommigen willen perfect zicht in de mist, anderen willen een goede skibril voor de rit bij zonsondergang en weer anderen willen een zo flexibel mogelijke skibril.

Als je een skibril wilt kopen, moet je ook je helm meenemen zodat je de pasvorm precies kunt testen. Anders kan het zijn dat de bril heel goed in de winkel past, maar dat hij dan niet of niet meer goed past bij de helm.

Voor de aankoop geldt: de beste skibril is die welke het beste bij je behoeften past. Als je een goede skibril wilt, moet je de tijd nemen om verschillende modellen te vergelijken.

Naast de keuze van een geschikte skibril moet je ook letten op de juiste verzorging na aankoop. De beste skibril gaat niet lang mee als er niet goed voor wordt gezorgd.

Schoonmaken van de skibril: do’s en don’ts

De belangrijkste regel is: minder is meer. Gebruik geen agressieve middelen of materialen die krassen kunnen maken op het gevoelige oppervlak.

Dit wordt aanbevolen bij het reinigen van de skibril:
– Schud de sneeuw voorzichtig van de bril
– Spoel glazen met warm water (alleen de buitenkant)
– Droog de glazen in de open lucht
– Alleen als de bril volledig droog is, deze voorzichtig met een speciaal brillenreinigingsdoekje deppen.

Dit moet je vermijden:
– Gebruik geen krassend materiaal (keukenhanddoeken, zakdoeken, truien, enz.)
– Gebruik geen alcohol of reinigingsmiddelen
– Veeg nooit de binnenkant van de bril af

Zo vind je niet alleen de juiste skibril, maar zal je er ook lang plezier van hebben.

Naast de basisbeschermingsfuncties tegen wind en zon bieden moderne skibrillen nog vele andere leuke extra’s. Ze zijn aangepast aan verschillende weers- en zichtomstandigheden, hebben een individuele pasvorm en bieden een verder zicht naar alle kanten. Maar het is aan elke skiër om te beslissen welke bril het beste is. Het belangrijkste is dat ze goed passen en na aankoop zorgvuldig worden verzorgd zodat ze zo lang mogelijk meegaan.

Skileraar met groep kinderen

Waarom heb je een skibril nodig?

Een skibril beschermt de ogen tegen schadelijk UV-licht en voorkomt het tranen van de ogen in de luchtstroom. Ze beschermen ook tegen kleine deeltjes zoals regen, ijskristallen of stenen die anders in de ogen kunnen komen en verwondingen kunnen veroorzak
Is een normale zonnebril niet genoeg om mijn ogen te beschermen?
Een gewone zonnebril biedt geen allround bescherming voor de ogen en is niet stabiel bij een val. Een echte skibril daarentegen biedt deze bescherming.

Wat is sneeuwblindheid?
Aangezien het zonlicht sterker weerkaatst in witte sneeuw, kan er ook een hoger niveau van schadelijke UV-straling in onze ogen komen, waardoor ons hoornvlies en bindvlies beschadigd raken. Dit leidt tot roodheid, tranen en pijn in het oog en in extreme gevallen tot blindheid, de zogenaamde sneeuwblindheid.

Wat betekenen de verschillende kleuren van de skibril?
Verschillende kleuren zijn bedoeld voor verschillende weers- en zichtomstandigheden. De lichtere kleuren zijn geschikt wanneer het bewolkt is, de blauwe en rode kleuren zijn goed wanneer de zichtbaarheid slecht is door mist of sneeuwval en donkere lenzen bieden beter zicht bij zon- en helder licht.

Waar moet ik voor zorgen?
Vanwege hun gevoelige materialen hebben skibrillen een zachte verzorging nodig. Het beste is om ze alleen met water van buitenaf te wassen, ze in de lucht te drogen en ze voorzichtig met een brillenpoetsdoekje schoon te deppen. Taboe zijn materialen zoals zakdoeken of truien, die krassen kunnen maken op de glazen of agressieve schoonmaakmiddelen.

Het is ook belangrijk dat de skibril altijd in een geschikte doos wordt opgeborgen – dit beschermt de skibril ook tegen krassen.

Hoe voorkom ik dat de skibril beslaat?
Beslagen glazen kunnen snel gevaarlijk worden op de piste. Het is het beste als de vochtige lucht automatisch naar buiten wordt geleid door ventilatiespleten. Als deze spleten echter bedekt zijn, verzamelt de vochtige lucht zich aan de binnenkant. Het resultaat: de bril beslaat. Een anticondenscoating kan daarom dus nuttig zijn.

Ook wintersporters moeten hier aandacht aan besteden:

– Draag je skibril niet te strak op je hoofd.
– Indien mogelijk geen ventilatiesleuven (met kappen of sjaals) afdekken. Dit kan worden vermeden door het dragen van een helm. Bovendien wordt daardoor ook het hoofd tegen verwondingen beschermd.
– Laat de skibril in de lucht drogen en niet op het lichaam of op het hoofd, omdat deze warmte afgeven.
– Veeg de glazen niet af of veeg ze alleen af met een speciale doek, omdat dit anders de coating kan beschadigen.
– De skibril moet voorzien zijn van dubbele beglazing (bescherming tegen mist en tegen ongelukken).

Bron: wintertrex

Leave a Reply