Heeft het zin om naar Oostenrijk te reizen?

Structureel noordwest

Het weerbericht van vandaag liet al zien dat het ook op lange termijn niet stabiel is. De stroming in de atmosfeer is anderhalve week geleden rigoreus ‘omgegaan’ naar het noordwesten. Uit die hoek komt de zware sneeuwval vandaan waar we al zoveel mee te maken hebben gehad, de zogenaamde nordstau. Die situatie lijkt voorlopig vastgenageld. Er zitten kleine accentverschillen in, zo schreef ik vanmorgen dat de stroming vanaf zondag wat meer naar het westen kantelt maar ook dan blijft het veel en vaak sneeuwen in Oostenrijk.

Hierboven zie je de weerkaart van het Europese model (ECMWF) voor volgende week woensdag. Nog erg ver weg, maar de kaart toont het gemiddelde van alle oplossingen die dit model vanochtend berekend heeft. Daaruit komt duidelijk die west- tot noordwestelijke stroming terug. Het Amerikaanse model laat iets soortgelijks zien. Waarschijnlijk tot diep in de volgende week blijft het dus wisselvallig met geregeld (veel) sneeuw.

Zonneschijn

En de zon? We moeten het hebben van tussentijdse rustmomenten door uitlopers van een hogedrukgebied (je ziet hem ten westen van Spanje liggen). Die rustmomenten duren in de regel 1 à 2 dagen en dan komt de volgende storing. Ik moet er wel bijzeggen dat het op deze termijn onmogelijk is om de verschillen tussen skigebieden te benoemen. Het kan goed zijn dat de inneralpiene skigebieden straks meer zon gaan krijgen dan de gebieden tegen de Duitse grens (of andersom), dat is allemaal koffiedikkijken.

Zonliefhebbers kunnen het beste doorrijden naar het zuiden van Oostenrijk, naar Karinthië of Osttirol. Die provincies liggen in de zuidalpen en daar valt nauwelijks sneeuw. Hetzelfde geldt voor Italië, in ieder geval het eerste deel van de week. In Frankrijk wordt het wisselvalliger met een toenemende kans op sneeuw, maar daar zullen ze iedere vlok verwelkomen.

Het lawinegevaar is hoog en zal zeker niet snel zakken
Het lawinegevaar is hoog en zal zeker niet snel zakken

Lawinegevaar

Met al die sneeuw is het lawinegevaar op dit moment 3 tot 4 op een schaal van 5. Omdat het voorlopig door blijft sneeuwen is van een stabilisatie nog geen sprake. Vanaf zondag lijkt de temperatuur ietsje te gaan stijgen waardoor de sneeuwgrens wat omhoog kruipt. In de dalen is dan soms regen mogelijk. Als de sneeuwgrens verder gaat stijgen (die kans is aanwezig) dan kan het ook op grotere hoogte gaan regenen. De lawinesituatie wordt dan (tijdelijk) extreem gevaarlijk, mogelijk gaan we naar 5. De lawinedienst van Tirol meldde gisteren dat ze zich voorbereidt op een echte crisissituatie. Ze houden er rekening mee dat dorpen en (zij)dalen van de buitenwereld afgesloten kunnen raken, hetzij door lawines of uit voorzorg.

Rogier vult aan: “De sneeuw die nu gaat vallen valt op een nog niet-stabiele laag, dit maakt de situatie zeer gespannen. Als het daarna ook nog eens gaat regenen dan zal de kans op (grote) natte sneeuwlawines toenemen. Deze lawines kunnen ook op minder steil terrein gaan glijden en sleuren alles mee. Omdat ze moeilijk voorspelbaar zijn moet je er rekening me houden dat skigebieden veel pistes uit voorzorg dicht houden.”

Grote kans op besneeuwde wegen komende dagen
Grote kans op besneeuwde wegen komende dagen

Weer onderweg

De weg naar de skigebieden toe is voor sommige wintersporters ook een nachtmerrie bij winterse omstandigheden. Hoe dat eraan toe gaat hebben we afgelopen weekend gezien. Toch lijkt de wisseldag komend weekend een stuk rustiger te verlopen. Niet alleen in aantallen reizigers maar ook het weer is minder heftig. Vrijdag en zaterdag overdag blijft het misschien wel grotendeels droog. Er valt in ieder geval lang niet zoveel sneeuw als afgelopen zaterdag.

Het grootste risico speelt zich waarschijnlijk vrijdag af op de Duitse snelwegen. Vrijdag overdag trekt er namelijk een sneeuwzone over die voor gladheid kan zorgen. ’s Nachts bereikt die in afgezwakte vorm ook de noordalpen maar de timing lijkt dus gunstig. Zaterdag overdag lijkt het overal rustig te blijven. ’s Avonds komt er weer sneeuw opzetten.

Tot slot

Dit is de inschatting van dit moment. In het weer is niks zeker, de timing van sneeuwstoringen kan nog wijzigen (hou daarvoor het weerbericht of de sneeuwradar in de gaten) en zeker in de tweede helft van volgende week kan de werkelijk weer anders zijn. Maar hiermee heb je wel een idee wat je te wachten staat. Voor het uitzicht zou ik niet thuisblijven. Je zult zelden zoveel sneeuw hebben gezien als volgende week.

 

 

Bron: Wintersport.nl

Leave a Reply