Einde apres ski Italië

Nee, schrik niet, dit heeft niets te maken met een nieuwe coronamaatregel. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dacht de Italiaanse regering simpelweg bij 2022. Dus vanaf 1 januari zijn drie strengere veiligheidsregels van kracht gegaan die behoorlijk wat invloed hebben op de wintersport. Deze zijn volledig onafhankelijk van de coronapandemie en dus permanent. Dit betekent onder andere misschien wel het einde van een biertje op het wintersportterras.

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Je De eerste nieuwe veiligheidsregel is omtrent aansprakelijkheid. Zo zijn wintersporters voortaan verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, die ook schade aan derden dekt bij ongevallen op de piste en die ingaat als de schuld van een ongeval niet civielrechtelijk wordt opgehelderd. Nu is dit voor Nederlanders niet zo’n hele grote verandering, want die zijn doorgaans goed gedekt door hun reisverzekering. Diegenen die nog steeds onverzekerd op wintersport gaan, kunnen in Zuid-Tirol vanaf nu ook dag-, weekend-, week-, maand- en seizoensverzekeringen ter plaatse afsluiten bij de aankoop van de skipas. Een soortgelijk systeem wordt al veel langer gehanteerd in Frankrijk onder de naam Carte Neige. Zonder verzekering bestaat het risico op administratieve boetes tussen de 100 en 150 euro – en het intrekken van de skipas.

Helmplicht tot 18 jaar

De tweede nieuwe veiligheidsregel is omtrent het dragen van een helm tijdens de wintersport. Tot nu toe gold de regeling alleen voor kinderen tot 14 jaar, maar sinds 2022 geldt deze ook voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar op alle pistes in Italië. Het bijbehorende decreet met het nummer 40/2021 was begin vorig jaar al door het parlement aangenomen en trad nu rond de jaarwisseling in werking. Los van het risico op hoofdletsel, loop je ook een risico op boetes tot 150 euro als je geen juiste hoofdbescherming draagt.

Streng alcoholbeleid op de piste

De derde nieuwe veiligheidsregel heeft misschien nog wel de meeste impact op de wintersportvakantie. Want op alle Italiaanse pistes geldt nu – net als in het wegverkeer – een alcohollimiet van 0,5 promille. Hiermee wil de Italiaanse regering het gevaar van dronken skiërs en snowboarders indammen en het aantal ongevallen op de piste terugdringen. Bij overschrijding van de waarde in de alcoholtest kan de overtreding worden bestraft met een boete tussen de 250 en 1.000 euro. Als je in Italië met meer dan 0,8 promille over de besneeuwde hellingen glijdt, wordt het zelfs strafbaar. Nu staat het après-skiën in Italië, waar sinds 10 januari de 2G-regel geldt, door de diverse coronamaatregelen sowieso op een laag pitje, maar dit is natuurlijk wel een punt van aandacht als de ‘rust’ wederkeert.

Bron: wintersport.NL

Leave a Reply