Vanaf woensdag hoogste lawinegevaar in Oostenrijk

Lawinegevaar stijgt naar 5

De hevige sneeuwval heeft helaas ook nare gevolgen. Sommige wegen zijn dicht omdat ze onbegaanbaar zijn geworden door de sneeuw en op snelwegen ontstaan veel files en ongelukken. Maar daarnaast is een ander naar gevolg het hoge lawinegevaar. In bijna heel Oostenrijk geldt op dit moment lawinegevaar 4 en vanaf woensdag is de kans groot dat het zelfs verhoogd wordt naar 5.

De oorzaak hiervan is de aanhoudende sneeuwval. Komende week wordt namelijk nog meer sneeuw verwacht en in combinatie met veel wind zorgt dit voor het hoge lawinegevaar. Er is in veel skigebieden kans op spontane lawines, helemaal boven de boomgrens is dit het geval. Sommige skigebieden sluiten zelfs ‘gewone’ pistes omdat hier de kans op lawines te groot is.

Ons team zit op het moment in Oostenrijk en ook zij geven aan dat het buiten de pistes niet te doen is. De kans dat je vast komt te zitten is groot en de kans op lawines is ook. De waarschuwingen voor lawinegevaar worden niet voor niets gegeven, dus luister er alsjeblieft naar! Breng jezelf en anderen niet in gevaar en blijf lekker op de pistes. Inmiddels sneeuwt het zo hard, dat je ook daar kan genieten van een halve meter poedersneeuw.

Druk weekend voor de bergredding

Ondanks dat er veel waarschuwingen naar buiten komen over het hoge lawinegevaar, zijn er nog steeds veel freeriders die toch buiten de piste gaan. Dit heeft voor een druk weekend voor de bergredding gezorgd. Afgelopen weekend kreeg de bergredding meer noodoproepen binnen dan normaal en dat is geen goed teken. Want ondanks de vele waarschuwingen, blijkt dus dat mensen toch off-piste zijn gegaan. Verschillende wintersporters kwamen vast te zitten in de sneeuw en moesten gered worden. Dit zijn niet alleen gevaarlijke omstandigheden voor de wintersporters, ook de bergredding bevindt zich bij reddingsacties in (levens)gevaarlijke situaties.

Eerste slachtoffers zijn al gevallen

De bergredding heeft afgelopen weekend gelukkig een hoop mensen kunnen redden, maar niet voor iedereen liep het goed af. Er zijn namelijk nog steeds twee sneeuwschoenwandelaars vermist die zaterdag in het Tennengebergte op pad zijn gegaan. Er is met zoekhonden en de Alpenpolitie naar de wandelaars gezocht, maar zonder succes. Ze vermoeden dat de twee onder een lawine terecht zijn gekomen, maar dat is nog niet bevestigd.

Daarnaast zijn afgelopen weekend in Vorarlberg twee skiërs om het leven gekomen. Het gaat om twee Duitse mannen van 26 en 32 jaar, die beiden onder een lawine terecht zijn gekomen. Voor de 26-jarige kwam de hulp helaas te laat, waardoor hij alleen nog maar dood onder de lawine vandaan gehaald kon worden.

De 32-jarige, uitgerust met een volledige lawine-uitrusting was op pad met zijn begeleidster toen er een sneeuwplaat loskwam. Hierdoor werd hij tot zijn knieën ingegraven en kon geen kant meer op. Hij werd volledig bedolven onder de sneeuw van de tweede lawine en kon niet op tijd uitgegraven worden. Zijn begeleidster heeft zijn hoofd nog uitgegraven en een poging tot reanimatie gedaan, maar het is helaas niet gelukt.

Sneeuw, sneeuw, sneeuw

Gelukkig zitten er ook een hoop leuke kanten aan de sneeuwval. Vorige week begon in Oostenrijk de sneeuwdump en sindsdien sneeuwt het bijna non-stop. We praten op het moment over bizarre hoeveelheden sneeuw, want bovenop de anderhalve meter van vorige week komt deze week nog ruim een meter sneeuw. Moet je voorstellen hoe de gezellige Oostenrijkse dorpjes er nu uit zien. Alle huizen bedekt met een dik pak sneeuw en hoge witte muren langs de weg. Mijn collega’s in de Zillertal Arena liepen een rondje door Königsleiten en dat leverde leuke foto’s op. In het artikel hieronder vind je de foto-update.

 

 

Bron: Skiinformatie.nl

Leave a Reply