“Skiën is gevaarlijk”, “skiën is niets voor senioren” en “leren skiën kan ook tijdens een do-it-yourself-cursus”. Rondom het skiën bestaan vele halve waarheden. Het wordt tijd om met deze ‘wijsheden’ af te rekenen. Snowservice & WinterTrex laten zien welke wijsheden waar zijn en welke gewoon misvattingen zijn.
Inhoudsopgave
Misvatting nr. 1: ouders kunnen hun kinderen leren zelf skiën
Misvatting nr. 2: je kunt de binding zelf instellen, als de schoen maar strak genoeg zit
Misvatting nr. 3: Er is niets mis met een of twee biertjes in een après-skibar
Misvatting nr. 4: Wintersport is niets voor oudere mensen
Misvatting nr. 5: De tien jaar oude skischoenen werken nog steeds goed
Misvatting nr. 6: Kortere ski’s kosten minder kracht en zijn gemakkelijker in de omgang Misvatting nr. 7: Kunstsneeuw is hard en gevaarlijk
Misvatting nr. 8: Off-piste hellingen met veel skisporen zijn ongevaarlijk
Misvatting nr. 9: Tijdens de skivakantie schijnt de zon niet
Misvatting nr. 10: Een skivakantie is te duur
Misvatting nr. 11: Een skivakantie kost veel energie
Misvatting nr. 12: Een skivakantie met kinderen is een nachtmerrie
Misvatting nr. 13: Tijdens een skivakantie kan je niet ontspannen
Misvatting nr. 14: Leren skiën is alleen mogelijk op jonge leeftijd
Misvatting nr. 15: Tijdens een skivakantie kan je alleen maar skiën
Misvatting nr. 1: ouders kunnen hun kinderen leren zelf skiën
Het is duidelijk dat uw kind bij de eerste pogingen op de oefenhelling moet worden begeleid, zodat het aan het skiën kan wennen. Bij de eerste pogingen op ski’s kan moeder of vader de angst van hun kinderen het beste wegnemen, maar dit komt niet in de plaats van de professionele skiles. In gecertificeerde skischolen zijn professionals aan het werk die de trucs en kneepjes van het vak kennen, zodat ze met afwisseling, spel en plezier de aandacht van de kinderen bevorderen en het leereffect vergroten. Ook de skischolen bieden een optimaal oefenterrein met skikleuterscholen, tovertapijten en touwliften. Natuurlijk geldt het leereffect van een professionele instructie ook voor oudere skileerlingen.
Misvatting nr. 2: je kunt de binding zelf instellen, als de schoen maar strak genoeg zit
Bijna een vijfde van de skiongelukken is te wijten aan een defecte uitrusting – een groot deel daarvan kan met een correct afgestelde binding worden voorkomen. De skibindingen mogen nooit via de “doe-het-zelf”-methode worden aangepast, omdat er verschillende factoren een rol spelen bij het maken van de optimale aanpassing: Lichaamslengte, gewicht, omvang van de knie, skiniveau, leeftijd en zoollengte van de skischoenen. Deze waarden moeten worden gemeten bij een sportdetailhandelaar en de skibinding moet dienovereenkomstig worden aangepast. Zo verdwijnt ook de spontane wisseling van de ski’s.
Misvatting nr. 3: Er is niets mis met een of twee biertjes in een après-skibar
Alcoholgebruik tijdens de skivakantie moet altijd worden bewaard tot ‘na het skiën’. Het is bekend dat alcohol in het bloed de coördinatie beperkt en problemen met de waarneming veroorzaakt. Maar dat is precies wat het skiën van het lichaam vraagt: veel bewegingen van lichaamsdelen moeten gelijktijdig worden uitgevoerd, het evenwicht moet worden bewaard en er moet aandacht worden besteed aan de andere skiërs. Dronken skiërs brengen niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook de andere wintersporters. Bovendien zijn de hellingen vaak slushy diep in de late namiddag en vooral in het voorjaar. Des te meer vaardigheid, spierkracht en concentratie zijn nodig.
Misvatting nr. 4: Wintersport is niets voor oudere mensen
Helemaal fout! Skiën en langlaufen is in principe mogelijk op elke leeftijd. Als je de wintersport wilt beoefenen, moet je alleen fit zijn en je techniek aanpassen aan je eigen mogelijkheden. In de tweede helft van de levensduur krimpt de spiermassa, het uithoudingsvermogen daalt en ook het evenwichts- en reactievermogen neemt af. De skitechniek moet daarom altijd aangepast zijn op de leeftijd. Dankzij carvingski’s is eenvoudig en energiebesparend skiën mogelijk. Veel skigebieden en skischolen hebben zich aangepast aan de behoeften van de oudere generatie. Kortingstarieven voor seniorenskiërs bij de lift en speciale skicursussen helpen zelfs nieuwkomers van de 50+ generatie tot de eerste veilige afdaling in slechts een paar dagen.
Misvatting nr. 5: De tien jaar oude skischoenen werken nog steeds goed
De beproefde skischoenen zijn aangenaam om te dragen en hebben zich bewezen. Dus waarom nieuwe kopen? Comfort is niet alles en kan gevaarlijk worden! Na verloop van tijd verliest het materiaal zijn vorm, verdampen de ontharders en wordt het omhulsel broos en breekbaar. De vaste greep en de krachtoverbrenging verminderen. Ook de zool en daarmee de verbindingsstukken tussen de skischoen en de binding slijten in de loop der jaren. Veilig skiën is niet langer gegarandeerd. Skischoenen die 10 jaar of ouder zijn, moeten daarom zo snel mogelijk worden vervangen.
Misvatting nr. 6: Kortere ski’s kosten minder kracht en zijn gemakkelijker in de omgang
Hoewel een korte ski een lagere rotatieweerstand heeft, moet hij met veel kracht op de rand worden gebruikt. De skiër op een kortere ski heeft dus meer kracht nodig om de lijn in de bocht gespierd te houden. Dit betekent minder kracht voor de curve, maar meer werk voor de spieren. Een dagje skiën kan dan snel effect hebben op de benen. Dankzij de taille kan op veel modellen over het algemeen weer langer worden geskied, dus langere ski’s zijn aan te bevelen, omdat ze beter zijn, vergevingsgezinder en energiezuiniger.
Misvatting nr. 7: Kunstsneeuw is hard en gevaarlijk
Natuurlijke sneeuw en ‘technische sneeuw’ zijn in principe niet meer dan bevroren water. Het verschil is dat de natuurlijke sneeuw een veel langere afstand van de wolken tot de aarde aflegt. De sneeuwkristallen, die gevormd worden door contact met de fijnste luchtdeeltjes, vormen zich beter. Aangezien dit niet het geval is bij kunstmatig geproduceerde sneeuw, heeft het altijd een andere consistentie. Sneeuwkanonnen produceren in de regel fijne, dichte sneeuw. Maar zelfs technische sneeuw kan behoorlijk poederachtig zijn als de externe omstandigheden het toelaten: Hoe kouder de temperatuur tijdens de productie, hoe sterker de kristallen zich vormen – zachte poedersneeuw wordt gevormd.
Misvatting nr. 8: Off-piste hellingen met veel skisporen zijn ongevaarlijk
Wintersportliefhebbers mogen het gevaar van lawines nooit onderschatten. Een lawine kan ook optreden op een reeds gebruikte off-piste helling. Veel factoren zoals de sneeuwbedekkingsstructuur, de ligging van de helling en de blootstelling beïnvloeden het risico op een lawine. Zelfs met veel sporen in de onbewaakte diepsneeuwhelling is het onmogelijk om te zeggen hoe oud de sneeuwsporen zijn of hoe het terrein eronder eruit ziet. De sneeuwbedekking zelf verandert voortdurend door neerslag, windbelasting en temperatuurontwikkelingen. Het skiën op sneeuwhellingen oefent druk uit op de complexe spanning in de sneeuwbedekking – de sneeuwbedekking verandert daardoor permanent. De situatie wordt gevaarlijk wanneer afzonderlijke sneeuwlagen geen band met elkaar vormen of hun band verliezen. Het is waar dat de eerste diepsneeuwskiërs de sneeuwbedekking nog niet zo sterk hebben beïnvloed dat er een lawine zou kunnen ontstaan. Toch kan de eigen rit voldoende zijn om de sneeuwbedekking te laten instorten. Als je het terrein niet kent en niet veel weet over de sneeuwbedekkingsstructuur op lange termijn, moet je niet van de piste gaan. Tip: Wanneer het oranje lawinewaarschuwingslampje bij de kassa’s van de lift of bij de ingang van de lift knippert, is lawinewaarschuwingsniveau 3 of hoger van toepassing. Dan is diepsneeuwskiën taboe!
Misvatting nr. 9: Tijdens de skivakantie schijnt de zon niet
Helemaal niet! Vooral als je in het voorjaar gaat skiën, krijg je (meestal) beide. Blauwe luchten, zonneschijn, glinsterende sneeuw: zonder hoofddeksel, zonnebril en veel zonnecrème werkt hier niets. En vaak kom je bruiner terug dan sommige mensen die in het voorjaar al naar zee durfden te gaan.
Misvatting nr. 10: Een skivakantie is te duur
Skivakanties kosten zeker iets meer dan een vakantie in een tent op de camping. Dit type vakantie is echter niet langer gereserveerd voor de welgestelden. Ondertussen is er een hele reeks accommodaties – vooral in Oostenrijk en Frankrijk – die zich richten op reizigers met een niet al te hoog budget. En als u in plaats van een hotel een appartement of accommodatie zonder maaltijden boekt, daalt de prijs weer. Ook belangrijk om geld te besparen: boek zo vroeg mogelijk en reserveer de apparatuur ter plaatse als u huurmateriaal nodig heeft. Veel winkels in de skigebieden bieden royale kortingen op online reserveringen.
Misvatting nr. 11: Een skivakantie kost veel energie
Ja, skiën en snowboarden valt onder de term ‘sport’ en ja, skivakanties zijn ‘actieve vakanties’. Maar als je niet de grootste luilak bent en het geruststellende gevoel hebt dat je iets hebt gedaan dat ook leuk is, dan is het argument absoluut ongeldig voor jou.
Misvatting nr. 12: Een skivakantie met kinderen is een nachtmerrie
Een vakantie met kinderen in de sneeuw is kwalitatief gelijkwaardig aan een vakantie met de kleinsten aan zee. Zelfs de hoteliers in de bergen zijn al lang gebrand op kindvriendelijke faciliteiten en kinderopvang. En voor degenen die graag zonder hun kinderen op de piste zijn, is het boeken van een kinderskiles of toezicht in de skikleuterschool een goede optie. Op het strand zou je anders de hele dag zandkastelen moeten bouwen….
Misvatting nr. 13: Tijdens een skivakantie kan je niet ontspannen
Als je ontspanning opvat als 24 uur lang niets doen tijdens je vakantie, dan is een skivakantie eigenlijk niet aan te raden. Voor iedereen is een skivakantie de perfecte manier om te ontspannen: Niets is mooier dan na een dag op de piste naar de sauna te gaan, in de hut te ontspannen met een drankje en Kaiserschmarrn, van de zonnestralen te genieten of een avondwandeling door de bergen te maken. En u kunt ook heerlijk ontspannen tijdens het skiën: bijvoorbeeld in de lift met een fantastisch uitzicht over de omliggende bergen.
Misvatting nr. 14: Leren skiën is alleen mogelijk op jonge leeftijd
Zoals ze zeggen, leeftijd is slechts een getal. Als er geen medische reden is waarom je dat niet zou moeten doen en als je over het algemeen zin hebt om te skiën, dan moet je het zeker proberen. De beste manier is om naar een skischool te gaan en een groepscursus te boeken met min of meer uw leeftijdsgenoten: Dit verhoogt de motivatie en het plezier.
Misvatting nr. 15: Tijdens een skivakantie kan je alleen maar skiën
Oh, ja? In de strandvakantie lig je ook niet alleen maar op het strand. De meeste skigebieden bieden een overvloed aan andere activiteiten: sneeuwschoenwandelen, schaatsen, sleeën, paragliden en nog veel meer. Als u na een dagje skiën liever wilt ontspannen, zoek dan de dichtstbijzijnde spa of ga naar de eigen sauna van het hotel. Feestliefhebbers mogen de gelegenheid niet missen om in de volgende paraplubar uitgebreid te feesten met après-ski.
Bron: wintertrex 2020