Chaos in Oostenrijkse skigebieden en ‘het einde is nog niet in zicht’

In Oostenrijk zijn skigebieden en pistes afgesloten vanwege hevige sneeuwval. Het gebied Hochkar is ontruimd omdat er een groot risico is op lawines. Door het hele land zitten zo’n 2700 mensen vast, meldt de Oostenrijkse omroep ORF. “Het is echt een chaos”, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

De autoriteiten in Hochkar, zo’n 120 kilometer ten zuidwesten van Wenen, vonden het vanwege de aanhoudende sneeuwval niet verantwoord om mensen in het gebied te laten blijven. Daarom moesten de ongeveer honderd mensen daar vanmiddag vertrekken.

Dat is in de geschiedenis van het gebied niet eerder voorgekomen, zegt de burgemeester van het skidorp Göstling in de Oostenrijkse media. Het skigebied bij Hochkar is vrij klein, met zo’n 19 kilometer aan pistes. De evacués zijn vanmiddag in konvooi van de berg geleid.

Langs het pad naar het hotel lag een haag van sneeuw van een meter hoog.

De Nederlandse wintersporter Olga Louise Plokhooij

Door het slechte weer kan de medische zorg niet langer worden gegarandeerd. De belangrijkste weg naar het skigebied is gesloten en helikopters kunnen vanwege lawinegevaar niet altijd vliegen. Als dat wel kan, worden de toestellen ingezet om mensen te bevoorraden.

Pölstal en Hohentauern, twee gemeenten in het midden van Oostenrijk, zijn volgens Oostenrijkse media tot rampgebied verklaard. Ook in andere skigebieden zijn er problemen nadat er in korte tijd een enorme hoeveelheid sneeuw was gevallen. Zo was skigebied Saalbach-Hinterglemm dit weekend grotendeels afgesloten van de buitenwereld.

Sneeuw veroorzaakt problemen in Oostenrijk

“Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt de Nederlandse Olga Louise Plokhooij, die in daar met haar gezin op wintersportvakantie was. “Op de auto lag zeker 80 centimeter sneeuw en als je dat wegveegde, lag het er zo weer. Langs het pad naar het hotel lag een haag van sneeuw van een meter hoog.”

Het was een mooi gezicht, zegt Plokhooij. Maar door de aanhoudende sneeuwval waren de meeste pistes in het gebied gesloten, vanwege het risico op lawines was ook wandelen er niet meer mogelijk. Gistermiddag was een van de wegen naar het gebied vrijgemaakt en kon het gezin vertrekken. Na een lange tocht met veel files, kwamen de Nederlanders vannacht veilig thuis aan.

Doden gevallen, meer sneeuw op komst

Alles bij elkaar is in het Alpengebied is het afgelopen weekend circa twee meter sneeuw gevallen. “Het einde is nog niet in zicht”, zegt correspondent Van de Hulsbeek. In de loop van de week wordt in de Alpen nog meer sneeuw verwacht.

In Oostenrijk en Zuid-Duitsland is de afgelopen dagen ook een aantal mensen om het leven gekomen vanwege het noodweer. In Oostenrijk zijn ten minste drie skiërs en twee wandelaars omgekomen. In de Duitse deelstaat Beieren vielen nog zeker twee doden.

Leave a Reply