7 tips tegen koude handen en voeten

7 tips tegen koude handen en voeten

Skiën is zo leuk – de hele dag frisse lucht, beweging, zon. Maar wat doe je als je niet van het skiplezier kunt genieten, omdat je handen en voeten steeds koud zijn en het lijkt alsof je tenen eraf vriezen? Snowservice & WinterTrex heeft 7 tips tegen koude handen en koude voeten tijdens het skiën.

© Mirja Geh

Inhoudsopgave

Tip 1: houd je hoofd warm
Tip 2: draag skisokken met wol
Tip 3: voer tussendoor kleine bewegingen uit
Tip 4: draag vuisthandschoenen in plaats van vingerhandschoenen
Tip 5: versterk je energiehuishouding
Tip 6: stel je skischoenen juist in
Tip 7: draag verwarmende elementen

Tip 1: houd je hoofd warm

Veel lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd. Daarom moet je je hoofd niet alleen tegen stoten, maar ook tegen kou beschermen. Vanwege de skihelm is verwarmende hoofdbedekking vandaag de dag geen probleem meer. Het is aan te raden ook onder de helm een warme laag aan te trekken. De modevraag of dat een bandana, dunne beanie of stormkap moet zijn, mag je dan zelf beantwoorden. In elk geval wordt je hoofd zo tegen weer en wind en dus tegen afkoeling beschermd.

Tip 2: draag skisokken met wol
In de skischoenen moet je skisokken met wol dragen tegen koude voeten. Deze houden de warmte zeer goed in de voet dan wel in de schoen vast. Bovendien verlaagt het wolaandeel ook het zweten van de voeten, wat afkoeling voorkomt.

 

Tip 3: voer tussendoor kleine bewegingen uit

Lange wachttijden op tochtige liftstations zorgen voor een snellere afkoeling van het lichaam. Op de plaats stampen of je bovenlichaam iets rekken en strekken gaat het stilstaan tegen en ondersteunt de bloedcirculatie. Tijdens de rit naar boven of kort na het uitstappen helpt regelmatig masseren van de polsen de doorbloeding en vermijdt zo koude handen. Ook een korte gymnastiekpauze helpt.

© gevisionshutterstock.de

Tip 4: draag vuisthandschoenen in plaats van vingerhandschoenen

Ook al denk je bij vuisthandschoenen in eerste instantie misschien aan kinderhandschoenen – ze zijn er ook voor volwassenen en hebben een belangrijke voordeel: in tegenstelling tot vingerhandschoenen houden ze de vingers ‘bij elkaar’ samen en kunnen zo gezamenlijke warmte voor slechts één ‘ruimte’ produceren. Dat is puur teamwork. Naar keuze kan je ook nog dunne binnenhandschoenen of zijdehandschoenen onder de vuisthandschoenen aantrekken.

 

Tip 5: versterk je energiehuishouding

Het lichaam verbruikt tijdens het skiën veel energie, die achteraf ook weer moet worden aangevuld. Wie niet al te lang wil pauzeren, kan zich met kleine energiebrengers fit houden. Voor een kleine snacks tussendoor zijn vooral chocoladerepen of gedroogd fruit geschikt. Je kunt ze in je jaszakken opbergen en ze voorzien het lichaam van de nodige energie. Tijdens een pauze in de hut kan je van binnen met warme dranken of warme maaltijden ook weer opwarmen.

© gorillaimages – shutterstock.de

Tip 6: stel je skischoenen juist in

De skischoenen moeten niet te groot worden gekocht of gehuurd. Zo verklein je niet alleen de kans op ongevallen op de piste, maar vooral ook het risico ze te strak aan te trekken en zo de bloedcirculatie te beperken. Tijdens pauzes moeten de skischoenen geopend worden om de doorbloeding, ook in de kuiten, te bevorderen. En uiteraard voorkom je hiermee koude voeten.

 

Tip 7: draag verwarmende elementen

Zowel voor skischoenen als voor handschoenen zijn er ondertussen verwarmbare elementen, die met een oplaadbare batterij kunnen worden gebruikt. Wie dus met de bovenstaande tips nog steeds koude voeten in de skischoenen of koude handen in de handschoenen heeft, kan het best ook nog zulke middelen gebruiken.

 

 

 

Leave a Reply