log in

Hoe maak je ski's zomerklaar?

Rate this item
(2 votes)

Terwijl het seizoen nog zeker twee maanden duurt, zit de wintersportvakantie voor velen er helaas al weer op. Dus tijd om je ski's zomerklaar te maken. Goed onderhoud van je materiaal na het seizoen is van groot belang om je ski's en schoenen zo lang mogelijk in een zo goed mogelijke conditie te houden. Hoe ruim je je ski's, board en schoenen op na een wintersportvakantie?

Schoenen
Na elke dag skiën, en zeker na een vakantie is het goed op je materiaal even goed na te lopen. Check op beschadigingen en haarscheurtjes en scheurtjes (komt minder en minder voor) op je schoenen. Hoe zit het met je binnenschoen? Bekijk ook of het loopvlak van je schoenen niet teveel is aangetast. Veel neus en hielstukjes  kun je vervangen voor enkele euro's, en het is verstandiger om dat nu te doen dan volgend seizoen (de vrijdagmiddag voor vertrek richting de sneeuw...). Afgesleten skischoenzolen zijn een gevaar voor je knieën en maken de valkans groter, want met afgesleten zolen werken je bindingen niet meer naar behoren. Deze hiel en teenstukken hebben ze in de Alpen in bijna elke winkel voor elke gangbare skischoen op voorraad. In de Alpen is dit makkelijker te vinden dan in de Benelux.

De ski's en snowboard
Kijk bij de ski's of je staalkant nergens gebroken is en nergens ingedeukt, en of er geen grote beschadigingen in het belag zitten. Zitten die er wel zorg er dan voor dat deze gerepareerd worden. In principe moet elke beschadiging gerepareerd worden. Al zie je de binnenkant van je ski's, dan moet helemaal met spoed naar de reparateur. Als er vocht in de (veelal houten) kern van de ski's komt dan zullen je ski's snel onherstelbaar beschadigen.

Hoe maak je ski's zomerklaar?Check ook je skischoenen na de laatste dag gebruik

Zomerklaarmaken schoenen
Zorg ervoor dat je je schoenen goed droogt. Haal de binnenschoenen eruit en ook de inlegzooltjes die daarin zitten. Laat dit allemaal goed drogen. Eenmaal droog doe je alles weer netjes in elkaar en klik je de buckels dicht zonder dit te overdrijven. Zo behoud het plastic zijn vorm. Zet je schoenen weg, het liefst in een schoenentas en ver weg van elke mogelijke hittebron. Dus ook niet achter een zolderraam in de zon. Vrij eenvoudig, toch?

Zomerklaarmaken ski's en snowboard
Nadat kleine beschadigingen zijn gerepareerd en de ski's ook zijn geslepen (dit ook om beginnend roest te verwijderen) zet je je ski's in een dikke laag wax, die je volgend seizoen eraf schraapt. Schraap de wax al wel van je staalkanten, anders kan het vocht bij de staalkanten niet weg en zullen deze eerder roesten. Ben jij iemand die volgend jaar geen zin heeft om de ski's te schrapen, wax en schraap dan meteen. Maar het is erg belangrijk om je ski's na het laatste skidag en voor de zomer in de wax te zetten. Een kaalgeskied belag een zomer lang wegzetten maakt dat het belag uitdroogt waarbij het belag broos wordt en tijdens de volgende trip veel sneller zal beschadigen.  Kortom gooi er een een laag wax overheen zonder de staalkanten in de wax te laten staan. Zo droogt je belag niet uit en zullen je ski's veel langer meegaan. 

Skibindingen
Over het zomerklaar maken van bindingen verschillen de meningen. Sommige mensen zeggen dat het goed is om je bindingen open te draaien, dus naar een zo laag mogelijke DIN setting terug te schroeven. Anderen doen dat helemaal niet, ik heb dit nog nooit gedaan en zie geen verschil. Hierover is het laatste woord dus nog niet gezegd. Je bindingen elk seizoen machinaal laten checken bij een wintersportspeciaalzaak is geen overbodige luxe. 

Leave a comment

Onze premium partners

Wintertrex Visit Tirol Skiset, nu huren met 45% korting alpenweerman 


Skihuren met korting wel oplopend tot 50%

Log in or create an account