log in

De geschiedenis van het skiën

Rate this item
(5 votes)

In Noorwegen is een rotstekening van iemand op ski’s gevonden die al ruim 5000 jaar oud moet zijn. De Noor Sondre Norheim heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het hedendaagse skiën, hij vond namelijk in 1850 de eerste “stijve” skibinding uit. Duizenden jaren geleden stonden we dus al op lange latten.

Maar de liften, die zijn er "pas" sinds begin vorige eeuw. In 1907 werd in Bödele in Vorarlberg in Oostenrijk het eerste “hulpmiddel om een berg op te komen” in gebruik genomen. De eerste skiliften waren een soort sleeën die door middel van een motor de berg op werden getrokken. Deze zogenaamde “Fruni” werden tot 1940 vooral in Zwitserland gebruikt. In 1908 werd in het Zwarte Woud in Eisenbach (vlakbij Feldberg) de eerste sleeplift geopend. Skiërs moesten zich vasthouden aan een soort tang en er werd gebruik gemaakt van waterkracht om de wintersporters omhoog te slepen. De eerste sleeplift - die echt lijkt op de huidige sleeplift - werd in december 1934 in Davos geopend.

  

De eerste stoeltjeslift werd in 1936 ontwikkeld door ingenieur James Curran in Sun Valley. Deze lift is later verhuisd naar Boyne Mountain in Michigan waar sommige delen van deze lift nog steeds in gebruik zijn. In Europa zou de eerste stoeltjeslift in het westen van Tjechië in 1940 gebouwd zijn. Deze lift overbrugde 400 hoogtemeters van Ráztoka, naar Pustevny. Daarna volgden vele andere skigebieden in de Alpen. 

Maar staan al die grote bekende oorden nu wel aan de wieg van het huidige alpine-skiën? De Jungfrau region behoort zeker tot de eersten, aangezien hier in 1908 een gondelbaan werd geopend in het skigebied First bij Grindelwald. In Mürren (ook in de Jungfrau region) werd de eerste sleeplift in 1937 gebouwd. Ook St. Moritz was er vroeg bij met de opening van de eerste skilift in 1935. En Lech am Arlberg en St. Anton am Arlberg dan? In het gebied rond de Arlberg is het in Oostenrijk allemaal begonnen. In 1903 werd de eerste skischool geopend en in Zürs am Arlberg werd in 1937 de eerste skilift van Oostenrijk in gebruik genomen.

De ontwikkelingen volgden elkaar dus snel op in meerdere gebieden tegelijk, en eigenlijk kunnen we niet spreken over “dé bakermat van het skiën”. Het zijn vooral de Engelsen geweest de huidige skigebieden in de Alpen hebben helpen ontwikkelen en zij kwamen veel in de hierboven genoemde plaatsen. Er werden steeds meer hotels en skiliften gebouwd waardoor het wintersport-toerisme zich verder ontwikkeld heeft. 

Last modified onzaterdag, 19 december 2015 20:57

Leave a comment

Onze premium partners

Wintertrex Visit Tirol Skiset, nu huren met 45% korting alpenweerman 


Skihuren met korting wel oplopend tot 50%

Log in or create an account