Wintersport is zo veel meer dan alleen skien.

Vrije tijd op skivakantie: Rodelen, sneeuwschoenwandelen en meer

Ná het skiën is vóór het plezier – het plezier is tenminste niet meteen voorbij zodra je je ski’s losmaakt of van je snowboard afstapt. Wie de winter in de bergen doorbrengt, kan met rodelen, sneeuwschoenwandelen of wellness ook naast de piste een afwisselend vrijetijdsprogramma samenstellen. Wij geven je 4 vrijetijdstips voor de skivakantie.


1. De klassieker ‘rodelen’

Wie niet genoeg van de sneeuw kan krijgen, kan na het skiën het beste nog een rondje gaan rodelen. Dit kost bijna niets en meestal gaat het rodelplezier gepaard met een korte winterwandeling en een gezellige pauze in een hut. Heerlijk!

In bijna elke vakantieregio in de bergen zijn er één of meerdere rodelhellingen te vinden, die goed zijn gebouwd, geprepareerd en deels voor rodelplezier in de avond zelfs verlicht zijn. Een precies aantal in de Alpen kan nauwelijks worden vastgesteld, maar het moeten er honderden zijn. Alleen al in Tirol is er ongeveer 750 km* rodelroutes te vinden. Het maakt niet uit waar je op skivakantie bent – in de buurt bevindt zich sowieso een rodelbaan.

De langste rodelbaan van Europa is de “Big Pintenfritz” in het Zwitserse Grindelwald (Berner Oberland). Deze is 15 kilometer lang en overbrugt vanaf de top van de Faulhorn (2.680 m) tot naar beneden naar Grindelwald ongeveer 1.650 hoogtemeters. Het enige nadeel: de baan is niet verlicht. Daarom is het raadzaam een hoofdlamp mee te nemen. De langste verlichte rodelbaan bevindt zich in Bramberg in de Wildkogel Arena in het Salzburger Land. De baan loopt vanaf het middelstation van de Smaragdbahn over een lengte van 14 km het dal in – en dat compleet verlicht. Wie snel naar beneden gaat, heeft ongeveer 30 minuten nodig, wie minder haast heeft, misschien wat vaker stopt en de bochten langzaam neemt, heeft tot maximaal 50 minuten voor het rodelplezier nodig. Daarna heeft elke rodelaar zeker weten een kop warme chocolademelk verdiend.

2. Adrenalinekick ‘bobsleeën’

Zin in een hele bijzondere tak van sport? Dan is bobsleeën een goede mogelijkheid. Een keer in de zogenaamde ‘Gästebob’ of ‘Taxibob’ door het ijskanaal razen is een welkome zenuwprikkeling in een skivakantie, die verder rustig verloopt. Van de ongeveer 20 bobsleebanen liggen er vier in Duitsland. In Winterberg in het Hochsauerland razen bijvoorbeeld drie gasten met een piloot in een 4-persoonsbobslee met maximaal 130 km/h door de 1,6 km lange baan. Bij het gastenbobsleeën in Oberhof leg je een afstand van ongeveer 1,3 km door 15 bochten af, in Altenberg zijn het er 11 en in Schönau am Königssee zelfs 18. Op de kunstijsbaan in Innsbruck-Igls, waar ooit Stefan Raab in de wok naar beneden raasde, is er keuze uit een 4-persoonswedstrijdbob (2 gasten, een bestuurder, 1 remmer) en een hele speciale gastenbobslee (5 gasten en 1 piloot).  Onder de iets duurdere klassiekers vallen de Olympia-Bobrun in St. Moritz en de baan in Cortina d’Ampezzo.

3. Trendsport sneeuwschoenwandelen

Het rustige alternatief voor al het rodelplezier is het pure winterwandelen. Dat wordt echter steeds vaker door het moderne sneeuwschoenwandelen vervangen. Tenslotte kan je op sneeuwschoenen ook over afgelegen paden wandelen. Het wandelen door de diepe sneeuw is in zekere zin een ‘avontuur voor iedereen” en in Trappers sporen kan je zelfs met wat geluk wilde dieren in het bos bekijken. Op veel plaatsen worden begeleide wandelingen aangeboden, omdat op het terrein bijvoorbeeld op mogelijk lawinegevaar en de leefomgeving van wilde dieren moet worden gelet. Aanraders zijn de panoramische routes op de Seiser Alm in Zuid-Tirol of rondom Oberstdorf in de Allgäu. Wie niet bang is voor wat inspanning en graag op grote hoogte wandelt, moet zijn sneeuwschoenen in de Franse hoge Alpen aantrekken. Het terrein bij Chamonix bij de Mont Blanc of ook de routes boven Val Thorens in de 3 Valléeszijn uitdagend, maar belonen met sprookjesachtige uitzichten.

4. Tenslotte: ontspannen

Na de actie in de sneeuw is het tijd om te ontspannen en de spieren met rust te laten. Velen gaan daarvoor naar het zwembad, de sauna of maken zelfs uitgebreid gebruik van de wellness-behandelingen. Als het eigen hotel of appartementencomplex niet over een bad- en saunagedeelte beschikt, zijn er op vele plaatsen thermale baden of beleveniszwembaden te vinden. In Oostenrijk zijn er enkele aantrekkelijke regio’s met thermale bronnen, zoals het Gasteinertal met de twee grote badcomplexen Alpen- en Felsentherme. Bij de Kitzsteinhorn kun je stijlvol badderen in de reusachtige Tauern Spa Kaprun en in Bad Kleinkirchheim bevindt zich het Römerbad, de eerste belevenisthermen van het land.

Het Aqua Dome in Längenfeld met het spectaculaire buitenzwembad.

Het hoogtepunt in het Ötztal is de Aqua Dome in Längenfeld, die alleen al door de spannende architectuur van het buitenzwembad indrukwekkend is. Nog een bijzondere constructie vind je bij de Therme Meran in het zonnige Zuid-Tirol. Het grote kubusvormige bouwwerk bezit rondom glazen ramen, die vanuit elk opzicht een fantastisch uitzicht op de omliggende bergwereld mogelijk maken. Ook in de Franse Alpen bevinden zich vele grote, chique zwembaden. Het Centre Aquasportif in Val d’Isère is bijvoorbeeld een groot complex met een beach-, spa-, sport- en well-being-gedeelte. Bij de nieuwe beleveniswereld “Mille 8”, dat midden in het skigebied van Les Arc 1800 werd gebouwd, hoort ook een beleveniszwembad. Hier val je praktisch van de lift in het zwembad. Deze opsomming zou nog veel langer kunnen worden. Één ding staat vast: voor waterratten, saunafans en spagenieters zijn de Europese skigebieden zeer goed uitgerust.

Wie na een skidag nog zin heeft in funsport in de sneeuw, moet ook eens de funsportips bekijken.

Leave a Reply