Funsport in de sneeuw: snowscooter, snowbike en meer

Funsport in de sneeuw: snowscooter, snowbike en meer

Naast ski’s, snowboard en de klassieke houten slee zijn er nog veel meer mogelijkheden om van de piste te razen. Funsport in de sneeuw is de perfecte aanvulling op klassiek skiplezier. WinterTrex presenteert enkele leuke alternatieven voor een snelle afdaling.

Pure funsport: op de snowbike raas je zittend richting het dal.

Snowscoot

De Snowscoot is eigenlijk de stadsscooter voor de sneeuw. De leuke scooter rijdt in plaats van op wielen echter op twee glijvlakken, die op een aluminium, stalen of carbon frame geschroefd zijn. Met een stuur dat vergelijkbaar is met dat van een conventionele stadsscooter, kan de bestuurder de voorkant van het voertuig – ook wel frontboard genoemd – verplaatsen en het voertuig besturen. Wintersportliefhebbers staan op het achterboard, het “backboard”, dat niet kan worden bewogen. Met een bekwame besturing en gewichtsverplaatsing kunnen avontuurlijke wintersporters met een beetje oefening de pistes afdalen. Maar sneeuwscooters zijn niet alleen leuk op de pistes. Moedige rijders bewijzen hun vaardigheden op het voertuig in de diepe sneeuw naast de piste of zelfs in het funpark op kickers en rails.

Snowbike

Als u liever een meer comfortabele rit wilt, probeer dan eens de funsport Snowbike. Het apparaat, op sommige plaatsen ook wel Skibob of Snowcycle genoemd, lijkt op een fiets, alleen liggen er in plaats van de wielen twee ski’s op de piste. Ze zijn achter elkaar geplaatst en verbonden door een klein frame met zitting en stuur. Op deze “sneeuwfiets” zit u rechtop en kunt u met het stuur de rijrichting regelen. Voor de stabilisatie draagt de bestuurder ook korte voetski’s die de remkracht ondersteunen. Er zijn geen goede remmen, alleen een goede zijdelingse bocht brengt de motor tot stilstand. Dat moet geoefend worden, daarom is een rijcursus of minstens een ochtend op de oefenpiste aan te bevelen voor beginners om het juiste rijgevoel te krijgen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is snowbiken echt leuk.

Pistebok

Een van de meer recente ontwikkelingen op het gebied van moderne sleeën is de ‘Pistenbock’ uit Alzenau in Beieren. Onder het motto “Wij ontwikkelen de beste slee die u kunt kopen”, heeft Bock Machining GmbH zich ruim drie jaar geleden erop toegelegd de rodelsport te revolutioneren. Het resultaat was een moderne rodelbaan die ‘Rodel 2.0’ beloofde.

De pistebok heeft een markant design.

De bestuurbare slee is gemaakt van gelakt hout en stevig staal, heeft een uitgekiende voorsturing, een parkeerrem en biedt zelfs een voorziening om van de liften gebruik te maken. De constructie is beschikbaar in drie versies: de 1-zits “Solo”, de 2-zits “Duo” en de “Junior”, die tot 50 kg kan dragen. In 2015 won de Pistenbock zelfs de felbegeerde ISPO Award in de categorie Outdoor.

Met de pistebok kan je ook gebruikmaken van de liften.

Skifox

De Skifox is al wat langer op de markt en heeft zich gevestigd als een populair funsporttoestel. Het bestaat uit een korte carving-ski waarop een geveerde stoel is gemonteerd. Dit deel combineert de voordelen van rodelen met die van skiën. Bovendien zijn er speciale “glijders” met een geschaald loopvlak, die aan de schoenen worden bevestigd en zo een extra steun- en stuurfunctie creëren. Met de ergonomisch gevormde zitting, de dynamische schokdemper eronder en de zijgrepen is de Skifox uiterst comfortabel. Het apparaat kan dus niet alleen worden gebruikt voor het afdalingsplezier, maar ook als zitplaats voor de hut of voor een korte rustpauze. Met de Skifox Classic, de Skifox Easy voor kinderen langer dan 1,45 m en de Skifox Junior voor kinderen ouder dan 6 jaar, is er voor elke leeftijdsgroep een geschikt model.

Captain Avalanche

Deze high-tech slee komt uit de VS. De naam “Captain Avalanche” gaat terug op een legende, die zich in de Oostenrijkse Alpen afspeelde. De kinderen uit de bergdorpen gingen altijd op een rodelslee naar school – zo ook de kleine Hans uit Montafon. Op een dag brak er een machtige lawine uit die Hans’ zus dreigde te begraven. Hij pakte haar vast, rende met haar op de rodelslee de helling af en redde zo zijn zus van de witte dood. De jongen werd een held en werd vanaf dat moment Captain Avalanche genoemd. Het bedrijf vernoemde zich naar hem als aandenken aan deze heldhaftige daad – en zeker als een onderstreping van de snelheid die zo’n slee kan bereiken. Zo snel als Hans op dat moment op de baan reed, zo snel zou de high-end rodelbaan nu ook moeten kunnen rijden – en nog sneller. Daarvoor ligt de bestuurder op het apparaat en controleert hij het uitsluitend met zijn lichaamsgewicht en -kracht. Omdat hoge snelheden worden bereikt, helpen extra remmen (Sled Brakes) op de voeten bij het gecontroleerd tot stilstand komen. De Captain Avalanche is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren en twee verschillende maten, met een gewicht van 6,5 en 11 kg. De lengte van het voorelement met de armleuningen is voor elk model instelbaar op S, M en L.

Snowtube

Snowtubing is de bekendste en populairste sport in veel skigebieden. Een of meer personen glijden in een grote, met lucht gevulde rubberen band over een baan (tube) naar beneden. De positie van de rijder op de band kan individueel worden gekozen. Zittend, liggend, vooruit of achteruit – alles is mogelijk. Dit is vooral leuk voor kinderen en omdat de route vooraf bepaald is, is snowtubing vooral populair bij gezinnen.

Airboard

Airboarding is vergelijkbaar met snowtubing: een met lucht gevuld kunststof board met handgrepen die lijkt op een breed luchtmatras dient als basis die door het gewicht van het lichaam wordt bestuurd. In tegenstelling tot bij snowtubing lig je bij airboarden op je buik en raas je niet door een buis, maar over een open piste. Het “head over”-rijden op hoge snelheid zorgt voor een bijzondere sensatie tijdens het airboarden, maar ook bij de Captain Avalanche. Als je met veel vaart over een hobbel of een kleine heuvel rijdt, kun je ook een paar meter vliegen. De funsport airboarding is niet geschikt voor voorzichtige rodelaars.

Airboarden is een snelle sport.

Skwal

De skwal is een enkele brede ski waarbij de bindingen achter elkaar gemonteerd zijn. Dit grappige apparaat is in 1992 door een Franse skileraar uitgevonden. Bij het rijden van een skwal kun je heel goed en met een behoorlijke scheve ligging carven. De skwal is vergelijkbaar met de monoski, maar de bindingen van de monoski zijn naast elkaar gemonteerd en niet achter elkaar. In tegenstelling tot snowboarden is de lichaamshouding bij een skwal symmetrisch naar voren gericht. Om het u gemakkelijker te maken, kunt u ook de eerste bochten met skistokken skiën, want het is niet zo eenvoudig om uw evenwicht op de skwal te bewaren.

Snowsnaker

Dit funsportapparaat lijkt op het snowboard. De snowsnaker bestaat echter uit twee afzonderlijke planken, die in het midden verbonden zijn met een brug. Dankzij de speciale constructie kun je je benen tegen elkaar aan bewegen en zo nog strakkere bochten maken dan bij een conventioneel snowboard. De twee aaneengeschakelde borden zorgen voor een goede controle over het evenwicht en voor voldoende bewegingsvrijheid. Volgens de fabrikant kan de snowsnaker ook goed worden gebruikt in diepe sneeuw en moeten sprongen en freestyletrucs gemakkelijk te leren zijn.

Snowdeck

Het snowdeck is het skateboard voor de sneeuw en is ongeveer even groot als een skateboard. In plaats van wielen heeft het een groeven in lengterichting of een zogenaamd “subdeck” onder het board, zodat wintersporters rechtdoor kunnen rijden. Het snowdeck laat alle trucs toe die je met een skateboard kunt doen, omdat het niet door middel van bindingen met de rijder verbonden is. Zo kan het tijdens de sprong om zijn eigen assen draaien. Kickflips en heelflips in de sneeuw – vooral voor ervaren skaters een leuke uitdaging en enorm nonchalant. Om plezier te hebben met het sneeuwdek, hoeft u niet eens een berg te beklimmen. Ook bij sneeuw in de stad kunnen wintersporters hun vaardigheden op het sneeuwdek perfectioneren.

Wok

Last but not least, een niet erg serieus alternatief voor skiën of snowboarden: de wok. Stefan Raabs “Wok-wereldkampioenschap” maakte de rodelwok beroemd in Duitsland. Voor de minder dapperen hoeft het geen ijskanaal te zijn waarop de wok wordt misbruikt. Een kleine helling is genoeg om veel plezier te hebben. In de winter kunt u in veel skigebieden ook rodelwokken kopen, die niet van metaal, maar van plastic zijn gemaakt.

Een wok kan je ook voor rodelen gebruiken.

Safety first

Hoe veilig de funsportoestellen ook zijn geconstrueerd, het dragen van een helm raden wij bij alle varianten zeker aan! Met name bij de apparaten, waarop je op je buik ligt en met het hoofd naar voren, zoals het airboard of de Captain Avalanche, is een hoofdbescherming verplicht. Daarnaast gelden de FIS-pisteregels ook voor funsportliefhebbers. Degenen die deze veiligheidsaspecten in acht nemen, hebben maximaal plezier. Maar waar kun je de gave apparaten uitproberen? In de meeste skigebieden zijn er skiverhuurbedrijven die een of meer leuke apparaten op voorraad hebben. Daarnaast zijn er goed uitgeruste funsportcentra, zoals het New Technology Centre (NTC), dat een verscheidenheid aan funapparatuur biedt om uit te proberen. Zo zijn er NTC’s in Oberstdorf en Nassfeld, maar ook in veel andere skigebieden, bijvoorbeeld in Silvretta-Montafon of Serfaus-Fiss-Ladis, zijn er speciale verhuurstations en cursussen voor funsporters te vinden.

Ski-nieuws wenst je veel plezier met het snowboarden, foxen en sleeën!

Leave a Reply